„Jsme šťastní za výhru, byl to super zápas. Fanoušci si to užili, konečně jsme Hradec porazili,“ radoval se kapitán Tomáš Rolinek.

Druhé derby sezony mělo odlišný scénář než to první, které skončilo jednoznačným výsledkem. Emoce, nasazení, boj. To vše zápasu rozhodně nechybělo. I to chtěli Pardubičtí oproti prvnímu střetnutí změnit.  „Od rána jsme hráče připravovali na to, že i když tady je spousta z nich, a to se týká i mě, kteří nepochází z Pardubic, tak ten zápas je prostě výjimečný. Je to derby mezi kluby i mezi městy,“ uvedl pardubický trenér Miloš Holaň.

Vítězství v prestižním duelu si užila řada hráčů vůbec poprvé. Týkalo se to i cizinců, kteří do mužstva přišli v létě před sezonou. „Především zahraniční hráči to museli dostat do svých hlav. Když jsme hráli v Hradci, tak to brali možná jinak,“ popisoval kouč. „Všichni kluci věděli, o co jde, byli nažhavení od první minuty. Musím všechny pochválit, jak jsme se sráželi,“ věděl i Rolinek.

Od úvodu se šlágr vyvíjel příznivěji pro Pardubice, které se na konci první třetiny dostaly do vedení po trefě Rostislava Marosze v přesilovce. Druhý gól pak přidal kapitán Rolinek, ale Hradec dokázal vyrovnat. „Začali jsme dobře a přehráli je v první třetině, ale dost se nám nepovedla druhá část, kdy to bylo naopak. Výpadek byl dost dlouhý,“ hodnotil Petr Sýkora, autor třetí a zároveň vítězné pardubické trefy.

Rozhodnutí přišlo v čase 57:06, kdy měl domácí tým k dispozici čtyřminutovou přesilovku. „Rosťa mě vedle výborně viděl, nahrál mi prakticky do prázdné branky. To byl jeho gól,“ chválil za přihrávku Marosze, který byl vyhlášen nejlepším hráčem Pardubic (v utkání 1+2).

Pro Dynamo to byl již pátý zápas v řadě, ve kterém bodovalo. „Teď získáváme body, které nám chybí od začátku soutěže a doháníme start do sezony. Zvládli jsme těžké domácí duely, dříve jsme se složili, když jsme inkasovali. V derby jsme po vyrovnání Mountfieldu zapnuli a vsítili třetí branku. Je výborné, že si věříme, vše ale začíná od výkonu brankáře,“ znovu trenér Holaň připomněl i příspěvek gólmana Ondřeje Kacetla.

Pardubičtí už musí přepnout pozornost na další zápasy. V úterý je čeká dohrávka 23. extraligového kola v Olomouci (18.00).

„Po psychické stránce každá výhra hodně povzbudí. Pondělní trénink byl dobrovolný, půlka mančaftu je pomlácená z derby. Sestavu budeme řešit až v den utkání, vrátí se útočník Vladislav Bojko,“ naznačil trenér Holaň.