Urostlý útočník však neřešil jen chybějící výplaty, ale také fakt, že ho kouč Miloš Říha v říjnu odstavil od mužstva. A přestože za nějaký čas český trenér skončil, nic se nezměnilo.

Smoleňák chtěl zmizet, trénoval, jak se dalo, jenže kontrakt se Slovanem rozvázal až 1. prosince. „Celá situace mi přišla směšná, až celkem nefér. Chování se mi moc nelíbilo. Myslím, že to nebylo úplně profesionální,“ řekl ve čtvrtek před polednem. To už měl za sebou první trénink s extraligovým týmem Hradce.

Proč jste si nakonec vybral Mountfield?
Jsem hlavně rád, že jsem tady. Po té pauze, která byla dlouhá, konečně vím, kde budu hrát. Minulý týden jsme se naštěstí nějakým způsobem dohodli, že jsem mohl začít řešit svoje angažmá. Těší mě, že jsem právě v Hradci, protože má ty nejvyšší ambice. Já si sem nepřišel zahrát, ale vyhrát!

Už v pátek hraje Hradec v Litvínově. V Česku jste nepůsobil od roku 2010.
Tam už jsem nějaký rok nebyl. Ale tady v Hradci, jsem nebyl mnohem déle.

Kdy naposledy?
Hned jsem na to vzpomínal, když jsem přišel na zimák. Myslím, že to bylo v době, kdy jsem hrál za Hvězdu Praha v nějaké čtvrté, páté třídě. To jsme hráli ještě venku, tam, kde je dneska malá hala. Ale, jak říkám, já tady nejsem proto, abych vzpomínal, ale jsem tu s jasným cílem, a to je vyhrávat a vyhrát poslední zápas v sezoně.

Má Mountfield na to, aby naplnil mistrovské ambice?
Hokej je v dnešní době všude dobrý a je jedno, v jakém týmu člověk hraje. Česká liga je super, hrají zde parádní hráči. Jdu sem s pokorou, ale zároveň se nezříkám nějaké zodpovědnosti.

Radek Smoleňák
Koukal zabojuje o olympiádu, Hradec hlásí zvučnou posilu

Čím chete přispět mančaftu?
Lidi u nás mě znají pouze z nároďáku, proto mě mají kolikrát zkresleného, že jsem nějaký blázen. Já si myslím, že jsem typ ofenzivního hráče. Mojí hlavní předností je hra kolem brány a v přesilovkách. Chci dělat všechno pro tým, protože výhra je pro mě nejdůležitější. Myslím, že za ty roky nějaké zkušenosti už mám, a to je to, čím bych chtěl pomoci týmu.

Trénoval jste v útoku s Andrisem Džerinšem a Jaroslavem Bednářem. Co tomu říkáte?
Zahraju si se skvělýma klukama. (usmívá se) Většinou jsem hrál se šikovnýma klukama, abych jim dělal prostor. Já tady ale nejsem od toho, abych si říkal, s kým mam hrát.

Jak dlouhé bylo jednání s Hradcem? Měl jste nějaké další varianty?
Trh je letos strašně pomalý. Samozřejmě tam byly nějaké varianty, ale Hradec mi volal před pár dny a zachvíli to bylo domluvené. Trenér i manažer o mě projevili zájem, což je nejdůležitější.

Proč?
Stalo se mi, že mě chtěl trenér, ale manažer o mě neměl zájem. A naopak. Potřebuju mít jistotu, že vědí, jaký jsem hráč. Těžko seberu puk, protáhnu to od jedné brány k druhé a ještě u toho bude dělat piruety.

Dlouho jste nehrál zápas. Budete připraven na souboje v extralize?
Snažil jsem se trénovat, věděl jsem, že ten hokej zase hrát budu. A neřešil jsem, jestli to bude za den, týden nebo měsíc. Ve Slovanu jsem trénoval s juniory a s týmem Bratislavy z první ligy. Za to období jsem měl tréninků a suché přípravy opravdu dostatek. Připadal jsem si jako někdy v červenci. Zápasové tempo se nedá natrénovat, ale za sebe můžu říct, že jsem udělal všechno, abych byl připravený.

Aukro Berani Zlín  - Mountfield Hradec Králové
Žolík Látal splnil Köhlerovy představy - ve Zlíně zaválel