Ráno povídal na rozbruslení Robertu Horynovi, trenérovi brankářů, že se cítí skvěle. „Ale už v sobotu na tréninku na něm byla vidět energie, nadšení a elán,“ říkal kouč gólmanů o Brandonu Maxwellovi.

Bylo pár minut po skončení nedělního utkání 35. kola hokejové extraligy, v němž Hradec Králové zdolal Liberec 3:1.

Americký brankář byl klíčovým mužem vítězů. Bílí Tygři totiž byli lepší, navíc měli mraky přesilových her. Jenže Američan s maskou doslova zavřel bránu.

„Podržel nás hlavně v první třetině,“ upozornil útočník Matej Paulovič. „Jen díky němu jsme vyhráli,“ doplnil Matěj Chalupa, autor vítězné trefy.

Maxwell byl vskutku vynikající. Několikrát zastavil i Marka Kvapila, nejlepšího hráče extraligy. Lídrovi kanadského bodování soutěže lapil také samostatný únik ve druhé třetině. Pokořil ho pouze zkušený obránce Ladislav Šmíd precizní ranou v početní výhodě.

Hokejová extraliga: Mountfield HK - Bílí Tygři Liberec.
50 minut nestíhali. Ale přišel obrat

„Nebyl to lehký zápas. Byl jsem pod velkým tlakem, ale na to jsem trénovaný,“ vykládal Maxwell, naprosto logicky hráč zápasu na hradecké straně.

Mountfield měl zejména díky němu ve třetí části naději na otočku, již nakonec využil. Za posledních deset minut nastřílel tři góly.

„Brandon dal klukům šanci na obrat,“ chválil Horyna.

Zvrat se podařil, Hradec tak znovu ukázal, že byť je Liberec možná nejsilnější tým ligy, umí na něj. „Dneska to byl zápas jako v play off. A nás pořád bolí vyřazení v sedmém zápase čtvrtfinále v minulé sezoně,“ řekl liberecký zadák Šmíd.

V neděli tak přibyl další důvod, proč mají Tygři na Mountfield zálusk. Zasloužil se o to Maxwell.