Začínal jako útočník. To se hned pozná. Filip Hronek je šikula, jak ukazují i některá videa, která se do Česka dostanou ze zápasů týmu Grand Rapids, což je farma proslulého Detroitu.

Dvacetiletý hokejista na záběrech často exceluje při nájezdech. Trenéři ho využívají - i když je zelenáč, i když je obránce.

Nyní si otestuje svou šikovnost i drzost na velké scéně. Trenér reprezentace Josef Jandač nominoval Hronka na mistrovství světa. A navíc mu chce svěřit velmi důležitou roli.

Co na tom, že ještě nikdy nenastoupil za první reprezentaci? Co na tom, že stále čeká na premiérový start ve slovutné NHL?

„Hrál na přesilovce celou sezonu a my quarterbacka hledáme celou sezonu. Tak to s ním zkusíme,“ prohlásil Jandač. Označení quarterback si vypůjčil z amerického fotbalu. Je to hráč, který dodává týmu myšlenku, šéfuje mu, udává tempo.

Teď se stane českým mozkem početních výhod Hronek. Mladíka přitom ještě před pár dny vůbec nenapadlo, že by odjel na šampionát, do kterého Češi vstoupí v Dánsku v sobotu duelem se Slováky.

Filip Hronek.
Nové tváře. Reprezentaci posílí Šulák s exhradeckým Hronkem

„Byla to rána z čistého nebe. Hráli jsme play off a mysleli jsme, že postoupíme. Žádné signály jsem neměl,“ vykládal novinářům před čtvrtečním odletem. „Reprezentace je vždy sen. Pozvánku na takovou akci nedostane každý. Vážím si toho,“ podotkl.

Z nominačního překvapení se však nemohl dlouho dostávat. Bylo potřeba vyrazit na cesty. A že to byl docela kalup. Hronek dorazil do Prahy ve středu po obědě. V Americe musel kvaltovat, balil totiž své veškeré věci, aby nemusel přes léto platit pronájem bytu.

Po příletu si zatrénoval spolu s národním týmem, zařídil vše potřebné a také potkal hráče, jež znal dosud jen z televize.

„Když jsem přišel poprvé do kabiny, tak jsem byl trošku nervózní. Takoví hráči jako pan Plekanec, Gudas, Červenka, to je čest s nimi hrát. Jsou to hráči s velkým H,“ řekl Hronek. „Myslím si, že to ze mě rychle spadne. Bylo to jen na začátku a teď už je tov pohodě. Známe se,“ usmál se.

Herně by do týmu měl sednout. Má za sebou velmi dobrou sezonu, dokonce byl vybrán do elitního týmu nováčků soutěže AHL, v níž nastupoval.

„Bude to otazník i pro nás, ale na druhou stranu je to hráč, kterého jsme měli možnost vidět, máme nějaký videoprogram. Informace o něm máme. Uvidíme, jak to zvládne. Je to určitý risk, ale jdu do toho,“ oznámil trenér Jandač.

Hronek je tak dalším dílkem omlazeného českého mančaftu.

Česko v zápase s Ruskem. DAVID MUSIL (vlevo) a NIKITA SOŠNIKOV (vpravo)
Přivezou čeští reprezentanti zlato?

Ne, jo, ne… Jak Pláněk přišel o MS  
Martin Pláněk.Zdroj: Deník/ Michal FantaHradec Králové - Na hokejové mistrovství světa ani nepomyslel. Pak už se viděl v české sestavě. A nakonec má smůlu. Obránce Martin Pláněk, který posledních pět let oblékal hradecký dres, má za sebou zamotané týdny.

Vše začalo v play off. Dříve opora, v bojích o titul však několikrát vypadl ze sestavy. Do toho řešil nakonec úspěšný přestup do Mladé Boleslavi.

Proto se asi nedivil, že se nedostal ani do první široké nominace na šampionát. Jenže přišel zlom - a naděje. Trenéři ho povolali na přípravný turnaj v Pardubicích, protože přibývaly problémy se zraněními. „A Martin se postupně zlepšoval,“ glosoval Pláňkovy výkony hlavní trenér Josef Jandač.

Proto Pláňka před pár dny zařadil do nominace a bek se mohl těšit na životní chvíle. Tu ale nastala další změna. V zámoří ukončili sezonu Libor Šulák s Filipem Hronkem a Pláněk byl bez místa. A mistrovství.

Třinečtí Tomáš Linhart, Daniel Rákos a Jakub Petružálek z Třince se radují z vyrovnávací branky.
Zlobivec Rákos zvolil Hradec