Kapustové karbanátky s uzeným

Ingredience: 1 střední kapusta, 250 g vařeného uzeného masa, 1 cibule, 3 vejce, 2 stroužky česneku, 20 g másla, 2 lžíce hladké mouky, sůl, pepř, 3 lžíce strouhanky + na obalení, olej na smažení

Postup: Kapustu rozčtvrťte a uvařte v osolené vodě do poloměkka. Vymačkejte přebytečnou vodu a spolu s uzeným masem ji nasekejte najemno. Přidejte cibuli orestovanou na másle, vejce, utřený česnek, mouku, strouhanku a koření a zamíchejte. Z těsta tvarujte menší karbanátky. Obalte ve strouhance a smažte ve větším množství oleje.

Grilovací sezona, grilování, garden party. Ilustrační foto
Grilování tak trochu jinak: zkuste tofu špízy nebo kuře v jogurtu

Zelná polévka s rajčaty

Ingredience: ½ hlávky raného zelí, 1 velká cibule, 2 brambory, 3 střední rajčata, lžíce třtinového cukru, lžíce sádla, sůl, kmín, sladká paprika.

Postup: Na sádle orestujte nadrobno nakrájenou cibuli. Až začne zlátnout, přidejte cukr a nechte jej zkaramelizovat. Zasypte mletou paprikou, kmínem, zamíchejte a hned zalijte trochou vody. Přidejte nadrobno nakrájené zelí, osolte, dolijte vodu a vařte. Když je zelí poloměkké, přidejte nakrájené brambory. Když jsou brambory poloměkké, přidejte nakrájená oloupaná rajčata a ještě chvilku dovařte. Dochuťte solí.

Batáty s brokolicí a hlívou

Ingredience: 300 g batátů, 400 g brokolice, 250 g hlívy ústřičné (žampionů), hrst dýňových semínek, 200 ml smetany, 2 vejce, 2 lžíce olivového oleje, čerstvé bylinky, sůl.

Postup: Batáty očistěte a nakrájejte na menší kostky, nebo plátky. Brokolici rozdělte na růžičky a obojí nechte v osolené vodě krátce projít varem. Hlívu omyjte, osušte, nakrájejte nadrobno a spolu s dýňovými semínky krátce orestujte na olivovém oleji. Vše promíchejte v zapékací míse, osolte, zalijte vejci rozšlehanými ve smetaně a zapečte ve vyhřáté troubě.

Pokud s fermentováním začínáte, je nejjednodušší sáhnout po zelenině. Na výrobu pickles (tedy zkvašené zeleniny) totiž nepotřebujete nic speciálního.
Když vaří bakterie. Objevte kouzlo fermentace a posilte svou imunitu

Pomazánka z opečené cukety

Ingredience: 1 střední cuketa, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 120 g sýru Lučina, sůl, pepř, olivový olej, čerstvý tymián.

Postup: Na oleji krátce orestujte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Přidejte na kostky nakrájenou cuketu a za stálého míchání opékejte, dokud nezačne mírně hnědnout. Osolte, opepřete a nechte vychladnout. Směs rozemelte nebo úplně nadrobno nasekejte a promíchejte s Lučinou a nasekaným čerstvým tymiánem. Nechte dobře vychladit.