Pro někoho je bezový keř bezvýznamná rostlina, která roste všude, kam se člověk podívá. Pravdou však je, že jeho listy, květy, plody i kořeny jsou plné zdraví prospěšných látek a lidé to věděli už od pradávna. Bezu dokonce přikládali napřirozené schopnosti.

Jak usmažit kosmatici:

Zdroj: Youtube

V minulosti lidé černý bez vysazovali kolem hospodářských budov, aby byl dobytek zdravý a chráněný před zlými duchy. A nejen to. „Tam, kde černý bez rostl u stavení, měl hospodář jistotu, že i zlo je pod kontrolou. Ďábel, který sedával pod keřem, byl jeho kouzelnou mocí zbaven síly,“ píše o starodávné tradici web Naše zahrada.

Květy černého bezu trhejte daleko od silnic

Voňavé bezové květy jsou plné různých silic, a k tomu obsahují i významné slizy, vitamin C, důležité třísloviny, glykosidy a organické kyseliny. Květ černého bezu mimo jiné zbavuje tělo toxinů, hlavně kyseliny močové, a také umí pročistit pleť a zbavit ji akné. V horku osvěží a v zimě zbaví zahlenění.

I když je právě nyní kvetoucího bezu všude plno, vyhněte se sběru květů z keřů, které stojí u rušných silnic, průmyslových zón nebo na dalších místech, kde jim hrozí znečištění nebo kontaminace škodlivými látkami.

Bez černý
Sezona černého bezu je tu. Možnosti jeho využití jsou takřka nekonečné

Vybírejte polorozvinutá až téměř rozvinutá bezová květenství a trhejte je tak, aby na nich zůstala asi pěticentimetrová stopka. Ne, jíst ji nebudeme, protože je trochu toxická, ale poslouží k lepší manipulaci s řízky při obalování a smažení. Hlídejte si, aby stopky nebyly posety malými černými broučky, kterých byste se zbavovali jen velmi těžko.

Květy ukládejte nejlépe do košíku či papírové tašky a doma je na chvíli rozložte na papír nebo noviny, aby z nich vylezli brouci a další hmyz. Pak květy ještě pro jistotu protřepejte.

Smažený květ za pár minut

Základní recept na smaženou kosmatici je velmi jednoduchý a příprava rychlá.

Voňavé bezové květy jsou plné různých silic.Voňavé bezové květy jsou plné různých silic.Zdroj: Deník/Jana KotalováNa pět květenství potřebujete:

  • jedno vejce
  • trochu hladké mouky
  • sůl
  • decilitr mléka
  • olej na smažení.

Postup:

  • rozšleháme vejce 
  • přidáme mléko, mouku a sůl
  • zamícháme a vytvoříme těstíčko, jehož konzistence bude připomínat palačinkové těsto
  • v menší pánvi nebo rendlíku necháme rozpálit vyšší vrstvu oleje
  • kosmatice uchopíme za stonek, namočíme je v těstíčku, lehce oklepneme
  • vložíme do rozpáleného oleje
  • stonky nůžkami odstřihneme a po usmažení jedné strany kosmatici obrátíme a smažíme z druhé strany
  • když vložíte květ do oleje, trochu ho povytáhněte a pak zase ponořte, aby se pěkně rozprostřel.
  • smažte zprudka, usmažení jedné strany bezového květu v těstíčku trvá asi půl minuty. Hotový květový řízek by měl být křupavý a načechraný
  • osmaženou kosmatici položíme na papírovou utěrku, aby se zbavila přebytečného tuku.

S čím smaženou kosmatici podávat? Nejlepší jsou nové brambory s máslem a pažitkou, případně bramborová kaše a hlávkový či okurkový salát. Někdo k ní přikusuje pečivo, jiný si přidává hořčici, tatarskou omáčku nebo kečup, nakládané okurky či jogurtový dip.

Kdo upřednostňuje sladkou variantu, zvolí cukr, skořici nebo med, výborná je také s kopečkem šlehačky nebo zmrzliny.


Nahrává se anketa ...

Pivo, šlehačka, rum…

Základní recept lze mnoha způsoby obměňovat. Někteří kuchaři do těsta přidávají i trochu prášku do pečiva, někdo mléko nahrazuje bílým vínem nebo pivem. Kuchařka Koko nedává do těstíčka celé vejce: žloutek rozmíchá s mlékem a moukou, a pak opatrně vmíchá sníh ušlehaný z bílku. „Potřebujeme hodně nadýchané těstíčko,“ vysvětluje.

Výroba bezového sirupu není náročná.
Sirup z květů černého bezu: Poctivý recept, který si oblíbily i naše babičky

Jana Florentýna Zatloukalová ve své Kuchařce pro dceru zase nahrazuje mléko ušlehanou smetanou a do těstíčka přidává rum. Jiní do těstíčka dávají máslo.

Chuťově se dá směs na kosmatici obohatit například jemně nastrouhaným tvrdým sýrem, kmínem nebo paprikou, Můžete vyzkoušet i své oblíbené koření či bylinky. „Nejlepší je čerstvý kopr,“ tvrdí web Senior.cz.

Bezové řízky jako vyhlášenou lahůdku znají v Anglii pod názvem Flowers of elder, ve Švédsku jako pokrm Fläderblommor. V Itálii je podávají s tvarohem či jogurtem. V Bavorsku připravují bezinkové řízky s černým pivem, jejich variantu si smaží lidé v jižních Čechách.