Asijská pikantní rýže s pečeným bokem

Budeme potřebovat:

  • 600 g pečeného boku
  • marináda:
    • 50 ml sweet chilli omáčky
    • 2 lžíce sojové omáčky
  • rýžový salát:
    • 4 hrnky vařené rýže
    • 1 ledový salát
    • 2 velké mrkve
    • 1 kedlubna
    • 1 paprika
    • 100 ml sweet chilli omáčky
    • 3 lžíce rybí omáčky
    • 2 hrsti koriandru
    • 4 jarní cibulky

Postup:

1. Pečený bok nakrájejte na silnější plátky. Smíchejte sojovou omáčku a sweet chilli omáčku. Touto směsí potřete plátky boku a nechejte pár hodin odležet v lednici.

2. Ledový salát nakrájejte na nudličky. Mrkev nastrouhejte na hrubším struhadle. Kedlubnu nakrájejte na malé kousky, stejně tak papriku. Jarní cibulku na tenká kolečka. Všechno společně promíchejte, a nakonec vmíchejte rýži.

3. Dochuťte nasekaným koriandrem, rybí omáčkou a sweet chilli omáčkou. Podle chuti přidejte sůl nebo můžete ochutit rybí omáčkou, která může sůl nahradit. Kdo chce, tak tomu dodá ještě říz trochou omáčky sriracha.

4. Nechejte odležet do té doby, než ugrilujete plátky pečeného boku. Stačí jim chvilka, jen pro barvu a křupavost.

5. Podávejte společně.

Alena Elly Kolaříková, autorka blogu Bohyně kuchyně, má tři děti, práci a koníčky, ale nechce sebe ani rodinu šidit na jídle. Naučila se tedy vytvářet chutná a na pohled krásná jídla, u nichž nemusíte trávit hodiny v kuchyni, ale která jsou většinou hotová do třiceti minut. Na svém kontě má dvě Božské kuchařky. Její recepty můžete sledovat i na Instagramu.