Zkušenosti na odchodu po loňském třetím místě letos vystoupaly na pomyslný trůn, ačkoliv ve skupině byly na pokraji vyřazení. Pak však ve vyřazovacích bojích ukázaly zkušenost a nakonec v penaltovém rozstřelu za vydatného deště a téměř za tmy skolily druhý Union Kostelec.

Ten je tradičním účastníkem turnaje a letos se konečně dočkal úspěchu. Navíc ve svém středu měl dvě individuality, nejlepším gólmanem turnaje byl totiž vyhlášen Jakub Pápay a hráčem Michal Brandejs. Na třetím místě skončil tým Lajdáků, který se přihlásil do turnaje na poslední chvíli a pak mile překvapil. Věcnou cenu za čtvrté místo si vyhráli Mydliovci, kteří zaujali hlavně nekonečným penaltovým rozstřelem ve čtvrtfinále s týmem Jóga bonito.

Letošní 21. ročník turnaje byl předem naplánován pro prvních šestnáct přihlášených týmů a hrálo se pouze na dvou hřištích. Ve skupinách se bojovalo 1x 20 minut, vyřazovací boje pak už probíhaly klasicky na dva poločasy po 10 minutách. Hrálo se za typicky podzimního počasí, které se pokazilo až na finále, kdy začalo prudce pršet a zhoršila se viditelnost. Hrací systém byl tenktokrát jednoduchý, čtyři čtyřčlenné skupiny, z nich postoupily vždy dva nejlepší týmy a pak už se hrálo KO systémem.

Vyřazovací souboje

Dva čtvrtfinálové zápasy měly celkem jednoznačný průběh a o postupujících bylo rozhodnuto brzy. V „one man show" se proměnilo utkání Zkušeností s Marií. Kamil Kaplan nasázel Václavu Vaněčkovi 4 góly a posunul svůj tým mezi nejlepší čtyřku. Na kulatých 5:0 přidal nestor týmu Aleš Kuhn. Ani Union Kostelec neponechal ve čtvrtfinále nic náhodě a Lukavici porazil pohodlně 2:0 po gólech Noska a Kráčmera.

Zbývající dva duely však byly velmi vyrovnané a nakonec se rozhodly až v penaltách. Nenahraditelný nuly pokračovaly v krasojízdě i proti Lajdákům a ti mohli být rádi, že Lukáš Šrámek poslal střetnutí do penaltového rozstřelu. V něm se všichni střelci nemýlili, až v páté sérii brankář nul Jan Vrána trefil při svém pokusu tyčku a rozhodl tak o postupu Lajdáků.

V posledním souboji nejlepší osmičky Jóga bonito vyzvala Mydliovce a gólem Martina Valáška šla do vedení. Michal Bárnet však záhy vyrovnal a protože další gól v zápase nepadl, musel také rozhodnout o postupujícím penaltový rozstřel. Po pěti sériích byl stav nerozhodný a pak už se změnil rozstřel v souboj dvou střelců. Láďa Bartoš v něm předčil Lukáše Brandejse, jehož poslední pokus vychytal hráč Mydliovců Kuba Jedlinský.

I v semifinálových soubojích nejlepší čtyřky byl jeden zápas rozhodnutý po základní hrací době a druhý šel do penalt. Zkušenosti na odchodu musely po zranění gólmana Luboše Výcha najít náhradu a do branky se postavil „Macek" Vavřinec. Zkušenosti tak měly rázem pět tvořivých hráčů a podle toho se zrodil i výsledek zápasu s Lajdáky. Přestřelku vyhráli zkušení 4:2. V druhém semifinále dospěl zápas Unionu Kostelec s Mydliovci do penaltového rozstřelu a Mydliovci nedokázali zopakovat úspěšný rozstřel ze čtvrtfinále.
Utkání poražených semifinalistů o třetí místo se po dohodě obou týmů odehrálo jen na 1x 15 minut a po brankách Pavla Pinkase a Jana Kvasničky si bronzové medaile zajistili Lajdáci.

Finálový vrchol

Vrchol turnaje se bohužel odehrál za nepříznivého počasí a sledovali jej opravdu jen zarytí fanoušci malého fotbalu, kterým déšť nevadil. Union Kostelec se ujal vedení po brance nejlepšího hráče turnaje Michala Brandejse. Zkušenosti však záhy vyrovnaly, když se prosadil deštenský Lukáš Macháček. Union ale ještě jednou převážil misky vah na svoji stranu, to když se trefil Jakub Nosek. Zkušení ale poslali zápas do penalt, když přihrávku brankáře „Macka" Vavřince zužitkoval opět Lukáš Macháček. V rozstřelu zkušení nasadili do branky svého třetího brankáře Aleše Kuhna a to byl rozhodující moment vyvrcholení turnaje. „Gongo" postupně vychytal Romana Svatoše, Matěje Kráčmera a Lukáše Plocka a při neomylnosti zkušených skončil rozstřel jednoznačně 3:0.

Předání cen

Nejlepší čtyři týmy Lhota cupu 2015 převzaly hodnotné ceny. Oceněni byli i nejlepší střelec, hráč a brankář turnaje. Nejlepší střelec turnaje Kamil Kaplan nasázel v šesti zápasech sedm branek, čímž překonal průměr jedné na zápas.
Předseda pořádajícího oddílu TJ Sokol Kostelecká Lhota Luboš Faltys na závěr poděkoval všem hráčům za poklidný průběh turnaje a vyjádřil přání, aby se uskutečnil Lhota cup 2016 opět za rok ve stejném termínu. Poděkování zaslouží také trojice rozhodčích ve složení Miroslav Jedlinský, Milan Jindáček a Tomáš Mucha.  (dr, df)

Lhota cup ve výsledcích

Skupina A
Union Kostelec – Lajdáci 3:1, – SK Solnice juniors 4:0, – Lokomotiva Lhota B 7:0. Lajdáci – SK Solnice juniors 2:0, – Lokomotiva Lhota B 4:2, SK Solnice juniors – Lokomotiva Lhota B 2:1.
1. Union Kostelec ⋌3  0  0  14:1  9
2. Lajdáci ⋌2  0  1   7:5  6
3. SK Solnice juniors ⋌1  0  2   2:7  3
4. Lok. Lhota B ⋌0  0  3  3:13  0

Skupina B
Nenahraditelný nuly – Lukavice 1:0, – Krásní a nezkrotní 1:0, – Vamberk B 5:1, Lukavice – Krásní a nezkrotní 2:2, – Vamberk B 3:0. Krásní a nezkrotní – Vamberk B 0:0.
1. Nenahraditelný nuly ⋌3  0  0  7:1  9
2. Lukavice ⋌1  1  1  5:3  4
3. Krásní a nezkrotní⋌ 0  2  1  2:3  2
4. Vamberk B ⋌0  1  2  1:8  1

Skupina C
Jóga bonito – Zkušenosti na odchodu 0:0, – Óléčka 4:0, – Čoginovy děti 3:0, Zkušenosti na odchodu – Óléčka 2:0, – Čoginovy děti 0:3, Óléčka – Čoginovy děti 2:0.
1. Jóga bonito ⋌2  1  0  7:0  7
2. Zkušenosti na odchodu ⋌1  1  1  2:3  4
3. Óléčka ⋌1  0  2  2:6  3
4. Čoginovy děti ⋌1  0  2  3:5  3

Skupina D
Marie FC – Mydliovci 2:1, – TRN Kostelecká Lhota 0:1, Javornice 3:0, Mydliovci – TRN Kostelecká Lhota 2:0, – Javornice 3:1, TRN Kostelecká Lhota – Javornice 2:2.
1. Marie FC ⋌2  0  1  5:2  6
2. Mydliovci ⋌2  0  1  6:3  6
3. TRN K. Lhota ⋌1  1  1  3:4  4
4. Javornice ⋌0  1  2  3:8  1

Čtvrtfinále
Union Kostelec – Lukavice 2:0, Nenahraditelný nuly – Lajdáci 1:1 (4:5 na pen.), Jóga bonito – Mydliovci 1:1 (7:8 na pen.), Marie FC – Zkušenosti na odchodu 0:5.
Semifinále
Union Kostelec – Mydliovci 1:1 (5:4 na pen.), Lajdáci – Zkušenosti na odchodu 2:4.

Zápas o 3. místo
Mydliovci – Lajdáci 0:2.

Finále
Union Kostelec – Zkušenosti na odchodu 2:2 – P. K. 0:3.

Konečné pořadí
1. Zkušenosti na odchodu; 2. Union Kostelec; 3. Lajdáci; 4. Mydliovci; 5. – 8. místo: Jóga Bonito, Nenahraditelný nuly, Marie FC a Lukavice; 9. – 16. místo: Lokomotiva Lhota B, SK Solnice juniors, Vamberk B, Krásní a nezkrotní, Óléčka, Čoginovy děti, TRN Kostelecká Lhota a Javornice.