Fotbalová opona jde nahoru. O víkendu zahájí jarní část nejvyšší krajské fotbalové soutěže. Z trojice týmů z Rychnovska se v domácím prostředí představí Dobruška a Kostelec, Rychnov zajíždí do krajské metropole.

FC Spartak Rychnov nad Kněžnou (6. místo, 27 bodů) čeká v sobotu dopoledne (10.15) v Orlické Kotlině souboj s FC Slavia Hradec Králové (7. místo, 26 bodů). Souboj sousedů v tabulce slibuje zajímavý souboj, nejen proto, že „sešívané" vede bývalý rychnovský kouč Josef Pleskot. Svěřenci trenéra Jana Čermáka určitě budou chtít vrátit slávistům třígólovou porážku z úvodního podzimního duelu. Rychnovský tým během zimní přestávky posílili kreativní ofenzivní hráč Tomáš Tichý z Pardubiček a zkušený gólman David Holoubek z Černíkovic. Ofenzivní činnost by měl oživit doudlebský kanonýr Matěj Kráčmer. Po dlouhodobém zranění se kádru vrací Jakub Nosek. V kolonce odchodů je tak jen jediné jméno – Martin Valášek. Rychlonohý útočník zamířil do Dobrušky. „Chceme navázat na podzimní výkony a pokusíme se vylepšit postavení v tabulce. Cílem sportovně-společenským je zatraktivnit fotbal u rychnovských diváků," přeje si před startem jara trenér Jan Čermák.

Fotbalisté SK Dobruška (15. místo, 5 bodů) přezimovali na předposledním místě a čeká je náročné jaro. „Cílem je samozřejmě záchrana, ale k tomu potřebujeme zdraví, ochotu trénovat a disciplínu. To vše nám na podzim chybělo. Věřím, že na jaře to bude diametrálně lepší. Zimní příprava tomu rozhodně odpovídala," řekl trenér Milan Petřík. A že to se záchranou nejvyšší krajské soutěže myslí ve městě F. L. Věka vážně, potvrzují posily. Z Rychnova přišel útočník Martin Valášek a z Ohnišova se vrátil stoper Jiří Effenberk. Hráčský kádr posílili hráči FC Hradec Králové Roman Dědeček a Erik Týfa, který na podzim oblékal dres divizního Letohradu. Zejména od něho si v Dobrušce slibují zkvalitnění ofenzivní činnosti a tím výrazné zlepšení střelecké produktivity. Do jarních bojů vstoupí Dobruška v sobotu 11. března domácím utkáním s exdivizní Jaroměří (10. místo, 21 bodů). Utkání na umělé trávě Městského stadionu Václava Šperla začne ve 14.30 hodin.

Netradičně v nedělním termínu zahájí jarní tažení hráči FK Kostelec nad Orlicí (11. místo, 19 bodů), kteří přivítají jednoho z kandidátů na postup SK Libčany (3. místo, 34 bodů). Hráčský kádr Kostelce posílili Tomáš Králík (SK Pardubičky) a Jiří Cvejn (návrat ze zahraničí), po dlouhodobém zranění jsou opět k dipozici Ondřej Furda a Matěj Novák. „Vzhledem k tomu, že se nám podzim výsledkově moc nepovedl, tak bychom se rádi posunuli v tabulce o pár příček výš," nastínil jarní plány trenér Pavel Krupka. V generálce na jarní premiéru jeho svěřenci rozstříleli Pardubičky 9:1. Snad jim do neděle střelecký prach nezvlhne. Na podzim Kostelečtí po remíze 1:1 uspěli v penaltovém rozstřelu a odvezli si z Libčan bonusový bod. Jak dopadne odveta?