Dlouho se potýkal se zraněním kolene a přestával věřit, že se na fotbalové trávníky ještě někdy vrátí. Po čtyřech operacích a bezmála tříleté pauze je útočník Vysoké nad Labem Jan Pražák opět ve skvělé formě a po jedenácti kolech vede tabulku střelců krajského přeboru se čtrnácti přesnými zásahy.

Během kariéry vás provázela častá zranění. Jak se momentálně cítíte?
Musím zaklepat, ale momentálně se cítím dobře. Vážná zranění se mi během posledních dvou let vyhýbají a já se tak mohu konečně věnovat naplno fotbalu.

Domníváte se, že nebýt četných zranění, mohl jste nastupovat ve vyšších soutěžích?
Na to nejsem schopen odpovědět. Nerad přemýšlím nad věcmi, které mohly být. Se zraněním jsem se vyrovnal a momentálně se raduji z toho, že ještě můžu fotbal hrát.

V letošním ročníku se vám daří náramně. Dal jste si před sezonou nějaký střelecký cíl?
Střelecké cíle jsem si nedával nikdy. Už vůbec po loňské sezoně, kdy jsem se neprosazoval.

Jak si vaši střeleckou potenci v podzimní části vysvětlujete?
Upřímně řečeno netuším. Do šancí se dostávám podobně jako minulý rok, s tím rozdílem, že je letos proměňuji. Důležité pro mě bylo, že jsem dal gól hned v prvním utkání a nebyl jsem tak pod zbytečným tlakem.

Jak se nejčastěji prosazujete a jaký podíl na vašich brankách byste přisoudil týmu?
Góly dávám uvnitř pokutového území. Nikdy jsem nepřešel přes tři hráče a nejspíš bych to ani neuměl. (smích) Právě spoluhráčům vděčím za většinu mých branek.

Útočné duo Pražák - Bělka již stihlo nasázet v letošním ročníku dvacet branek. Jak vám spolupráce s tímto tradičním kanonýrem vyhovuje?
S Vojtou se mi hraje skvěle. Obránci ho v soutěži dobře znají a často mu věnují veškerou pozornost. Vyhrává spoustu osobních soubojů a připravuje skvělé střelecké pozice. Moje chvíle přichází až ve vápně. Jsem takový Lafata. (smích)

A se zbytkem týmu?
Se všemi hráči se mi hraje dobře. Máme velice zkušený tým, od kterého se mám pořád co učit.

Vaše výkony v dosavadní části sezony přesahují úroveň krajského přeboru. Dokážete si představit, že byste se v zimě posunul výš?
Dost dobře si to představit neumím. Občas se chodím na divizní utkání dívat a domnívám se, že je zatím krajský přebor mým momentálním stropem.

Na soupisce Vysoké figuruje i váš bratr Vojtěch. Z jakého důvodu do letošní sezony ještě nezasáhl?
Vojta si v jarní části loňské sezony poranil vazy v koleni a v listopadu jde na operaci. Začátkem jara by snad mohl s fotbalem začít.

David Jošt