Tři celky budou bojovat v nejvyšší soutěži, jeden se představí v I. A třídě a zbývajících devět v I. B třídě.

Krajský přebor

V nejvyšší krajské fotbalové soutěži se představí po sestupu Týniště nad Orlicí pouze trojice týmů z Rychnovska.

Pozici nejlepšího okresního mužstva bude obhajovat FK Kostelec nad Orlicí, který v minulé sezoně jako nováček obsadil výborné sedmé místo. Vedení klubu v letní přestávce nelenilo a přivedlo několik zajímavých nových tváří. Z Týniště přišli brankář Jan Rolejček a záložník Matěj Novák, dále kádr posílil Lukáš z FK Náchod a Ondřej Furda z FC Hradec Králové. V ofenzívě bude trenér Pavel Krupka bude spoléhat na střelecké schopnosti Aleše Haška, který v minulých sezonách oblékal dres Dobrušky, a libčanského Michala Kloudu. Právě na půdě nováčka z Libčan zahájí v sobotu kostelecký tým podzimní sezonu.

„Naším cílem je hrát fotbal, který by nás všechny bavil a chodili na něj spokojení diváci. Rádi bychom hráli v horní polovině tabulky, ale vím, že to nebude až tak jednoduché," říká před startem podzimu kostelecký kouč Pavel Krupka.
Kádr FC Spartak Rychnov nad Kněžnou v letní přestávce rozšířili hráči z okolí, kteří hráli nižší soutěže – Mňuk (Černíkovice), Šrefl (Javornice), Šrom (Vamberk), M. Drašnar (Lukavice) a Reichl (Opočno).

Z hostování v Letohradu se vrátil Valášek, který by měl oživit útočnou aktivitu. Trenér Jan Čermák byl s letní přípravou spokojen, pochvaloval si dobrý individuální přístup hráčů, účast a chuť vybojovat si místo v týmu. Na jeho svěřence však v úvodu čeká těžký los – po nedělním domácím utkání s hradeckou Slavií následuje duel v Novém Bydžově. Souboje s papírově největšími aspiranty na postup budou dokonalou prověrkou.

„Cidlinu a Slavii považuji za favority celé soutěže. Bohužel, nebo bohudík na ně narazíme hned v úvodu. Uvidíme, jak měření sil s těmito týmy dopadne," sdělil Jan Čermák a dodává: „Naším cílem je přilákat kvalitní hrou co nejvíce diváků a co nejdříve nasbírat potřebné body k záchraně." V generálce na podzimní premiéru Rychnovští porazili Moravany 4:1.
SK Dobruška po odchodu kanonýra Aleše Haška řeší kardinální otázku: kdo bude střílet góly? Trenér Milan Petřík bude především spoléhat na kolektivní výkon celého týmu. Vedle Haška kádr opustili Jiří Effenberk (TJ Start Ohnišov) a Jiří Jaška (FK Jaroměř). V kolonce příchodů najdeme jména Patrik Hrabar (FC Hradec Králové), Daniel Pfeifer (TJ Spartak Opočno) a Jan Petr z dorostu SK Dobruška.
„Uvidíme, jak rychle se podaří mužstvo zkonsolidovat. Naším cílem je udržet nejvyšší krajskou soutěž," řekl Milan Petřík. Hned na úvod čeká fotbalisty z města F. L. Věka prověrka ohněm, když v neděli cestují na trávník exdivizní Jaroměře.

Krajská I. A třída

Jediným okresním zástupcem v I. A třídě bude SK Týniště nad Orlicí. Tým z Olšiny po sestupu z divize a následně z přeboru se do této soutěže vrací po dlouhých šestnácti letech. Nového trenéra Martina Horáka, který na lavičce vystřídal Radka Hrubého, nečeká lehká práce. Vedení oddílu muselo po odchodu většiny kádru na tzv. volný přestup vytvořit zcela nové mužstvo. Jeho základ stojí na odchovancích a hráčích patřících ještě do kategorie staršího dorostu. Cíle před sezonou jsou jasné: udržet se v krajské I. A třídě a mužstvo postupně stabilizovat. Podzimní premiéru si fotbalisté Týniště odbudou v Úpici.

Krajská I. B třída

Nejnižší krajská soutěž se vrací k osvědčenému hernímu systému s dvěma skupinami. V „béčku" se představí hned devět týmů z Rychnovska. Fanoušci se mohou těšit na řadu okresních derby. Hned úvodní kolo nabídne tři okresní souboje ve Vamberku, v Opočně a v Lípě nad Orlicí.

Sobota 13. 8.

Krajský přebor: Libčany – Kostelec nad Orlicí (17).
Krajská I. B třída – skupina B: Vamberk – Doudleby nad Orlicí (14), Opočno – Ohnišov, Lípa nad Orlicí – Solnice, Předměřice – Černíkovice (vše 17).
Krajská I. A třída: Úpice – Týniště nad Orlicí (17).

Neděle 14. 8.
Krajský přebor: Rychnov nad Kněžnou. – Slavia Hradec Králové, Jaroměř – Dobruška (oba 17).
I. B třída – skupina B: Albrechtice nad Orlicí – Velké Poříčí, Police nad Metují – České Meziříčí (oba 17).