Další zajímavosti
z pravidel
Všechny komerční reklamy umístěné na zemi musí být minimálně jeden metr od čar ohraničujících hrací plochu.
Na rohových praporcích mohou být umístěny emblémy či loga fotbalových asociací, soutěží, klubů, ale nikoliv reklamy. Reklamy dále nesmí být umístěny na hrací ploše, brankových sítích, v prostoru branky, na brankových konstrukcích a tyčích rohových praporků.

Před zahájením penaltového rozstřelu rozhodčí provede los, aby určil branku, do které se bude rozstřel provádět. Výjimkou jsou případy, kdy je třeba vzít v potaz počasí, stav hrací plochy, bezpečnost hráčů apod.

Pravidlo 7 umožňuje rozhodčímu poskytnout hráčům přestávku na občerstvení, což v dosavadním znění pravidel nebylo obsaženo.
Rozhodčí nemůže změnit rozhodnutí, pokud navázal hru nebo opustil hrací plochu po ukončení poločasů.
Odrazí-li se míč od kteréhokoliv rozhodčího (vč. brankového rozhodčího), je stále ve hře, pokud celým objemem nepřešel přes pomezní nebo brankovou čáru.

Při posuzování ofsajdu nejsou brány v úvahu ruce všech hráčů (vč. brankáře).

Rok 2016 přinesl v tomto směru změnu. Mezinárodní výbor pro pravidla (IFAB) totiž schválil komplexní revizi fotbalových pravidel, kterou sami autoři označují jako nejzásadnější za 130 let. První akcí, která se podle nových pravidel hrála, bylo francouzské Euro, od nové sezony jsou zavedena do všech soutěží na celém světě. Pochopitelně i do České republiky, do krajů a do okresů. A nutno dodat, že některá ustanovení mohou hráče i dávky zaskočit.

Koho by naopak zaskočit neměla, to jsou rozhodčí, však se také pravidlovým novinkám na svých předsezonních seminářích věnovali. Není však sporu o tom, že bude chvíli trvat, než se všechny změny pořádně zažijí. Jsou mezi nimi takové, které budou patrné na první pohled, ale i jiné, jež mohou velmi lehce zamotat hlavu.

LÉPE A JEDNODUŠEJI

Ten, kdo někdy držel v ruce publikaci Pravidla fotbalu, tím spíše ten, kdo ji četl, by její novou podobu, která v rámci Fotbalové asociace České republiky vstoupila v platnost dnem 1. července 2016, asi nepoznal. Text má být jednodušší a srozumitelnější nejen pro rozhodčí, ale i pro celou fotbalovou veřejnost. Některá ze sedmnácti základních pravidel (viz. rámeček) byla přejmenována, zcela byly vypuštěny přílohy, který byly zařazeny přímo do jednotlivých pravidel. Jejich nové znění muselo reagovat na novinky, které se v minulých letech objevily ve světě fotbalu a které ve stávajících pravidlech nebyly zmíněny (mj. zavedení brankových rozhodčích, branková technologie a další záležitosti).

V rámci České republiky je institucí zodpovědnou za zavedení a výklad nových pravidel Pravidlová komise FAČR. Její možnosti jsou ale do značné míry omezené. Sice může provádět jejich určité modifikace, ale výhradně tam, kde je to dovoleno. V žádném případě nemůže jít proti FIFA a IFAB.

KDO ZAVINÍ PENALTU?

A nyní se podívejme na některé novinky konkrétně. Kupříkladu Pravidlo 3 nově říká, že rozhodčí může vyloučit hráče před provedením výkopu, a to již od okamžiku předzápasové kontroly hrací plochy, tedy dojde-li k přestupku třeba v době, kdy se hráči rozcvičují.
Ve stejném pravidle je obsaženo i revoluční ustanovení, které zcela mění dosavadní zvyklosti ohledně nařízení přímého volného případně pokutového kopu. Dosud platilo, že se nařizuje za přestupek hráče vůči soupeři na hrací ploše a v době, kdy je míč ve hře. Nyní k tomu pravidla přidala, že pokud kterýkoli náhradník, člen realizačního týmu, vyloučený nebo vystřídaný hráč (zjednodušeně řečeno osoba uvedená v zápise o utkání) vstoupí na hrací plochu bez souhlasu rozhodčího a dopustí se tam přestupku, kvůli němuž bude přerušena hra, bude rovněž nařízen přímý volný kop případně pokutový kop. Zní to možná složitě, pro představu to stačí okomentovat tak, že i vedoucí mužstva nebo masér může být viníkem pokutového kopu.

GÓL BEZ KOPAČKY

Podle nového znění Pravidla 4 může hráč vstřelit regulérně branku bez kopačky nebo chrániče. Bude to v takové situaci, kdy o část výstroje přijde nahodile a bude přitom moci souvisle pokračovat v útočné akci. Jinak je samozřejmě povinen výstroj uvést do pořádku co nejdříve, nejpozději při nejbližším přerušení hry.
Pozitivní přínos pro plynulost hry mělo pravidlo „tří minut", kdy hráč vyžadující ošetření musí na tuto dobu opustit hrací plochu. Neplatí to vždy, jsou stanoveny výjimky (mj. ošetřování brankáře apod.) a nově nebude muset na tři minuty ven ani v okamžiku, pokud bude zraněn po přestupku, za který byl faulující napomenut či vyloučen a ošetření bylo provedeno rychle.

ZJEVNÝ POHYB

To, čeho si všiml asi každý fotbalový fanoušek, je novinka při provádění výkopu ze středového kruhu (při zahájení obou poločasů a po dosažení branky). Teď jej lze provést kterýmkoli směrem, tedy i dozadu. Nová pravidla také jednoznačně specifikují, kdy je míč ve hře po jakémkoli navázání hry kopem. Je určeno, že se musí zjevně pohnout (dobře si pamatujeme na různé „příbramské" fintičky při zahrávání rohových kopů atd.).
Že přímo z míče rozhodčího nemůže být dosaženo branky, to je známá věc, nově ale bylo stanoveno, že gól nebude uznán, pokud se v této situaci míč dostane do branky, aniž by se ho předtím dotkli alespoň dva hráči. Jinými slovy, nemůže se stát, aby se hráč ihned po míči rozhodčího chopil balonu a dovedl ho do branky.
S čím se hráči i diváci rozhodně setkají a může je to překvapit, je rozehrávání nepřímého volného kopu za ofsajd v okamžiku, kdy se útočící hráč vrací pro míč z ofsajdové pozice a převezme jej na vlastní polovině. Pravidla uvádějí, že nepřímý kop se bude rozehrávat z místa, kde k ofsajdu došlo, tedy v tomto zmíněném případě bude nepřímý kop za ofsajd proti potrestanému družstvu rozehráván z jeho vlastní poloviny hřiště.

PROTI SPOLUHRÁČI

Již jsme v předešlém textu zmínili změnu při nařizování přímého volného kopu případně pokutového kopu. Platí to také při přestupcích hráče vůči spoluhráči či členovi vlastního realizačního týmu. Například napadení spoluhráče (samozřejmě na hrací ploše a v době, kdy je míč ve hře) bude nově trestáno přímým volným nebo pokutovým kopem (dle konkrétního místa přestupku).
A další „lahůdka". Přímý volný nebo pokutový kop bude nařízen i tehdy, pokud k přestupku, tj. ke kontaktu, dojde mimo hrací plochu. A to za podmínky, že se tam hráči dostanou v rámci hry při útočné či obranné akci.

BEZ TŘÍ TRESTŮ

Hojně diskutováno je zrušení tzv. trojí sankce, tedy situace, kdy je hráč vyloučen za zmaření zjevné možnosti dosažení branky v pokutovém území, je nařízen pokutový kop a vyloučeného hráče čeká disciplinární trest. Některé takové přestupky budou nově trestány pouze žlutou kartou. Jako každé pravidlo má však i toto svoje výjimky. Červená karta zůstává i nadále, pokud je zjevná možnost zmařena úmyslným hraním rukou, držením, strčením nebo přestupkem, za který se uděluje červená karta kdekoli jinde na hrací ploše (surová hra, hrubé nesportovní chování). Obecně platí, že žlutá karta se uděluje, pokud faulující hráč měl zjevnou snahu hrát míč.
Stále se opakující porušování pravidel při zahrávání pokutových kopů, ať už brankáře, nebo ostatních hráčů, vedlo IFAB k dalšímu zpřísnění sankcí. Nově bude brankář, který poruší pravidla (například se předčasně pohne dopředu), a branky nebude dosaženo, napomenut žlutou kartou a pokutový kop se bude opakovat.

VŠUDE STEJNĚ

To jsou tedy některé změny pravidel z celkového uváděného počtu čtyřiadevadesáti, podle kterých se fotbal na celém světě od 1. července hraje. Možná, že nad nimi někdo mávne rukou, ale až některé z popsaných situací skutečně nastanou na hrací ploše, tak se může snadno stát, že smích každého přejde. Ostatně kdo má zájem, může si snadno opatřit aktuální výtisk Pravidel fotbalu a začít studovat. Bude se mu to hodit, a to nejen při sledování přenosů z top soutěží, ale i na zelených trávnících v našem okrese.