Jarní dvanáctizápasová šňůra bez porážky posunula mužstvo z Olšiny až na skvělou sedmou příčku divizní tabulky.

Hráči z města na soutoku Divoké a Tiché Orlice totiž dosáhli ve své čtvrté divizní sezoně nejlepšího umístění v historii klubu (7. místo, 43 bodů). Podívejme se nyní na jarní účinkování týmu z Olšiny ve čtvrté nejvyšší domácí soutěži podrobně.

V zimě řada změn

Během zimní přestávky došlo v týmu tradičně k pohybu v hráčském kádru. Hostování z Hradce Králové skončilo brankářům Marcelu Marčišinovi a členu reprezentační „devatenáctky“ Luďku Frydrychovi – toho čeká od 30. června účast na mistrovství světa dvacítek v Kanadě. Hostování z SK Přepychy skončilo také Romanu Slezákovi a Ladislavu Sršňovi. Na hostování do druholigového týmu FC Vysočina Jihlava zamířil špílmachr Radek Gorol. Naopak vedení klubu získalo na hostování z FC Hradec Králové Lukáše Slezáka, Jakuba Chmelíka, brankáře Radima Ottmara a z FK OEZ letohrad Jana Plašila.

Přibrzděný start

To, co si v Týništi přáli ze všeho nejméně, se bohužel stalo skutečností. Tým hned v úvodním jarním kole prohrál 1:2 v Hlavici. A dost smolně. Svěřenci kouče Vladimíra Bočka trefili třikrát tyč nebo břevno, navíc David Černý neproměnil penaltu. Následovalo premiérové jarní vítězství v krajském derby s rivalem ze Dvora králové 1:0, o němž rozhodl v závěru z trestného kopu Josef Vašata. Po těžké porážce 0:3 na téměř neregulérním terénu v Hlinsku přišlo další rozčarování. Mužstvo ztratilo v Olšině cenné dva body po bezbrankové remíze s předposlední Jiskrou Ústí nad Orlicí a zdálo se, že Týništi opět nastanou sestupové starosti.

Změna trenéra

Po východočeském derby s Ústím došla vedení klubu trpělivost a trenér Boček, který vloni Týništi divizi zachránil, se musel poroučet. Mužstvo však potřebovalo nový impuls, který za krátkou dobu skutečně dostalo. Ve 20. kole však ještě panovalo bezvládí a Týniště pod vedením hrajícího asistenta Radka Hrubého vyhrálo 2:1 v Chocni. Zápas už v hledišti sledoval budoucí trenér…

Kubíkovo kouzlo

Hned v nadcházejících dnech se vedení týnišťského klubu dohodlo na spolupráci s bývalým československým a poté českým reprezentantem Lubošem Kubíkem, který v únoru ukončil trenérské angažmá v Anglii.

V premiéře na trenérské lavičce čekal Kubíka doslova křest ohněm. Vždyť na trávníku suverénního lídra soutěže, liberecké rezervy do té doby nikdo nebodoval… Pod Ještědem Týniště doslova šokovalo a bezbranková remíza byla nejen nesporným úspěchem, ale také začátkem úctyhodně dlouhé šňůry, během níž mužstvo Týniště neokusilo hořkost prohry.

V dalším kole se hrálo v Olšině a domácí získali povinné tři body v souboji s posledními Sedmihorkami (3:0).

Převálcovaná Velim

V dohrávce 21. kola přicestovala do Týniště favorizovaná Velim a Kubíkova parta po jednom z nejlepších jarních výkonů slavila vítězství 3:0. Po remíze 1:1 a kvalitním výkonu v krajském derby v Trutnově následovala domácí remíza 1:1 se zachraňujícím se Českým Brodem. Sérii zápasů bez prohry Týnišťským nepřerušil ani Slovan Předměřice, který na svém trávníku prohrál v prestižním derby 0:2. V Olšině pak neuspěl ani další kandidát sestupu Chrudim (2:0). Poté Kubíkovi svěřenci cestovali dvakrát k těžkým zápasům na hřiště soupeřů. Cenné body po shodných remízách 1:1 si odvezli z Pardubic po souboji s Teslou, a poté i z trávníku vysoce favorizovaného druhého celku tabulky Letohradu.

V závěrečném kole čekal fotbalisty Týniště nad Orlicí na vlastním trávníku silný tým Dobrovice. Souboj nakonec skončil smírně 1:1, přičemž v úvodní půli kryl výtečný Ottmar soupeři penaltu, a mužstvo z Olšiny si na své konto připsalo dvanáctý zápas bez porážky v řadě!

Na výrazné jarní renesanci mužstva SK Týniště nad Orlicí má velký podíl trenér Luboš Kubík. Fotbalový internacionál je koučem s přirozenou autoritou a kamarádským přístupem k hráčům. To si pochvalovali nejen zábavnou a pestrou náplň tréninků stejně jako skutečnost, že je dokázal na mistrovské zápasy perfektně motivovat a připravit po taktické stránce.

Výrazné posily

Mužstvo SK Týniště se v jarních bojích opíralo o zkušené a ostřílené hráče, kteří tvoří jeho jádro – tedy Tomáška, Vašatu, Lemfelda, Černého a Matějuse. Nejvýraznějšími osobnostmi byly dvě zimní posily – gólman Ottmar a stoper Plašil.

Radim Ottmar byl největší oporou mužstva. Muž, který perfektně ovládá všechny prvky brankářského řemesla, skvěle diriguje obranu a svým klidem a přehledem dodává sebedůvěru celému mužstvu. To samé platí i o zkušeném obránci Janu Plašilovi, pilíři týnišťské defenzivy. V zadních řadách však udivoval přehledem a spolehlivostí také nestárnoucí Radek Hrubý. Své si odvedl i Roman Kubec.

Ve středové řadě odváděl spoustu užitečné práce rychlonohý Ladislav Kubištel, který připravoval šance svým spoluhráčům, a vydařené jaro absolvoval i Jan Lemfeld. Rozhodně nezklamal ani nadějný mladý Ernest Seifert.

V útoku se skvěle rozehrál Tomáš Šupák. Samostatnou kapitolou byl především Marek Winkler, který zraje jako víno. Hráč, který většinou nenastupoval v základní sestavě, byl skutečným Kubíkovým „žolíkem“. Fotbalista s obrovským přehledem, jehož je velmi těžké odstavit od míče, několikrát sám rozhodoval zápasy svými góly či finálními přihrávkami. Důkazem bylo například krajské derby na trávníku Slavoje Předměřice (2:0). V něm byl prakticky u všeho důležitého.

Očekávání splnily posily Lukáš Slezák a Jakub Chmelík. Pochvalu za jarní výkony zasluhují všichni zbývající hráči včetně náhradníků.

Zůstane Kubík?

Otázkou, která doslova hýbe širokou sportovní veřejností na Rychnovsku, zůstává, zda úspěšný trenér Luboš Kubík zůstane u týmu z Olšiny i v příštím divizním ročníku. Rozhodovalo se o tom po závěrečném mistrovském souboji s Doubravicí. Nejúspěšnější sezona v historii týnišťského klubu v tuto chvíli již patří minulosti.

V těchto dnech hráči tráví zaslouženou dovolenou, která však nebude mít dlouhého trvání. Vždyť nový divizní ročník startuje už 4. srpna. Letní přípravu mužstvo zahájí v úvodu druhého červencového týdne. Její součástí bude řada přípravných zápasů. Předpokládá se, že v hráčském kádru dojde k celé řadě změn.

Příznivce fotbalu na Rychnovsku musí potěšit skutečnost, že úspěšný kouč Luboš Kubík povede mužstvo z Olšiny i v nadcházející sezoně. Zdá se, že také proto se mohou ve fotbalovém klubu SK Týniště nad Orlicí do budoucnosti dívat s nadějí…

Miloslav Hlavatý