AC Sparta Praha - FC Hradec Králové 1:0

Branka: 17. Mareš. Rozhodčí: Franěk - Večeřa. Nádvorník. ŽK: 1:0 (Zápotočný). Diváci: 10 501. Poločas: 1:0.

Sparta: Švenger – Kušnír, Zápotočný, Brabec, Podaný – Mareš (69. Sionko), Matějovský, Hušek (87. Vacek), Juhar – Kadlec (78. Grajciar), Kweuke.

Hradec: Koubek – Hochmeister, Chleboun, Pávek – Rezek (84. Gulajev), Fischer, Fukal (71. Černý), Poděbradský – Štěpán, Dvořák, Zelený (78. Malinský).

Překvapení se nekonalo. Letenský stadion se zdá být pro hradecké fotbalisty zakletý. V ligové soutěži na něm ještě nezískali bod a ani ve včerejším duelu nelichotivou bilanci nevylepšili. Na Spartě prohráli 1:0.

,,Votroky“ čekala náročná šichta. Předchozí nezdar s Libercem zacloumal se základní sestavou. Místo Jiřího Lindra se v brance objevil Tomáš Koubek, stříbrný medailista z ME hráčů do 19 let. Poprvé nastoupil od úvodní minuty exsparťan Milan Fukal, jenž musel zacelit v záložní řadě díru po špílmachrovi Filipu Klapkovi (natažené vazy v koleně). Místo Pavla Černého pak dostal od začátku důvěru Jaroslav Zelený. Domácí zase kvůli údajnému rozpoložení sil šetřili Řepku, Sionka či Vacka.

,,Oproti zápasu s Libercem musíme hlavně zvýšit důraz v obranné fázi,“ pronesl před utkáním hradecký kouč Václav Kotal.

Věděl, o čem hovoří. Hráči v rudých dresech měli od začátku územní převahu. Dvojí varování v podání Kadlece hosty neprobudilo, a tak přišel trest. Chybnou rozehrávku gólově zúročil Mareš; ve vápně oběhl tři bránící hráče a přízemní střelou překonal Koubka – 1:0.

S Hradcem to těsně před poločasem mohlo vypadat ještě hůře, protože kanonýr Kweuke trefil ve skluzu tyč. Ale pozor! V té době mohl na ukazateli skóre klidně svítit nerozhodný stav.

Ve 20. min. fantasticky pronikl do vápna Zelený, Švenger ho při kličce trefil nohou a měla se pískat penalta. Sudí Franěk byl však jiného názoru a nechal zákrok bez povšimnutí.

Kotalův tým se s nepříznivým výsledkem smířit nehodlal. Po přestávce výrazně přidal. Dvořák nejprve vystrašil Švengra nebezpečnou hlavičkou, posléze také jedovatou ránou, a vyrovnáním neskončil ani krásný průnik Štěpána. Na druhé straně trestuhodně prováhal velkou šanci Kadlec. Hradci byl upřen i druhý pokutový kop, protože Juhar ve vápně evidentně fauloval Fukala. Při sprintu Podaného se zase vyznamenal Koubek a Juhar dělovkou trefil tyč, stejně jako v 80. minutě hradecký kapitán Fischer.

Hradecký kouč litoval bázlivého vstupu svého týmu do utkání. „Pro Spartu to byla ta největší pomoc. Zápas pro nás v podstatě začal až vedoucím gólem Sparty. Neumím si vysvětlit, proč byli hráči tak zakřiknutí a bojácní,“ řekl Kotal, který kritizoval i sudího Pavla Fraňka. Ten prý Hradec poškodil tím, že ve druhé půli neodpískal „penaltový“ faul na Zeleného. „Když ho pak kvůli tomu zákroku musím střídat, tak se to snad nedá neodpískat. Ten střet byl slyšet až na tribunu. Sparta byla lepší, ale takové řízení zápasu jí nepomůže,“ uvedl Kotal.

Trenér Sparty Martin Hašek byl rád, jak se hráči dokázali oklepat ze čtvrteční prohry v Evropské lize proti Vaslui. „Zápas s Hradcem pro nás i z toho důvodu nebyl jednoduchý. Ale šli jsme za výhrou i góly celý zápas. Škoda, že jsme se střelecky prosadili jen jednou. Bylo to zbytečné drama až do úplného konce,“ uvedl Hašek.