Týniště nad Orlicí – Více než vydařenou sezonu v elitní krajské soutěži mají za sebou fotbalisté SK Týniště nad Orlicí. Svědčí o tom konečná druhá příčka se ziskem 59 bodů. Tým z Olšiny nejen produkoval atraktivní, útočný styl hry, který se musel příznivcům líbit, ale navíc ve strhujícím finiši mohutně dotahoval náskok vedoucí Lhoty pod Libčiny, která rozhodla o svém prvenství až v závěrečném 30. kole. Za účinkováním fotbalistů z města na soutoku Divoké a Tiché Orlice jsme se ohlédli s trenérem RADKEM HRUBÝM.

Pokud jde o hodnocení právě skončené sezony, musí u vás jistě převládat spokojenost, že?
Spokojenost je určitě obrovská. Výrazně se nám dařilo především na jaře, snad s výjimkou dvou, tří zápasů.

V závěru loňského ročníku se Týniště nad Orlicí pod vedením tehdejšího kouče Oldřicha Bartka s notnou dávkou štěstí zachránilo doslova v hodině dvanácté, letos prakticky až do závěru soutěže naopak bojovalo o titul krajského přeborníka. V čem podle vašeho názoru spočívá tak velká proměna?
Důležité bylo nejen vhodné doplnění hráčského kádru, ale také vydařený vstup do soutěže. Nyní disponujeme fotbalisty, kteří chtějí vyhrávat a šli za svým cílem, jsou to vítězné typy. V mančaftu se zvýšila konkurence, každý z jednotlivců chtěl vyhrát, tým bojoval od začátku až do konce a to všechno nakonec přineslo svoje ovoce.

Jistě vás potěšila vítězná šňůra v závěru jara, ve které tým zvítězil šestkrát v řadě.
To byla bezesporu příjemná, krásná série. Někdo by mohl namítnout, že jsme vyhrávali se štěstím, ale nebylo tomu tak. Třeba v Novém Bydžově byl tým trpělivý a v závěru vsítil rozhodující gól. Vezli jsme se na vítězné vlně, vládla pohoda, to se hraje úplně jinak a bylo to znát.

Kanonýr Martin Merganc se na jaře dlouho nemohl prosadit. Zdá se, že ty nejdůležitější góly si schoval až na jeho druhou část, kdy naopak skóroval téměř v každém kole.
Nemyslím, že by se Martin střelecky trápil. Pracoval pro mužstvo a vytvářel šance spoluhráčům. To bylo důležité. Dost branek padlo i z jeho přihrávek. Jsem rád, že nerezignoval, v Rychnově vsítil hattrick a potom mu to tam zase začalo padat.

Kromě již zmíněného Mergance a brankáře Marčišina patřili k osobnostem, které tým často táhli, Plašil, Michal, Stejskal, Vydarený a R. Schod. Kdo další splnil vaše očekávání?
Nelze nezmínit Horáka, který odehrál super sezonu, dále Huňáka, Jedličku i Tomáška. Každý, kdo nastoupil v základní sestavě, si odehrál to svoje, nastoupit mohl kdokoli. V poslední době třeba nehrál Martin Novák, ale v úvodu jara byl i on platným hráčem v základní sestavě.

Pozitivní je i úspěšná jarní domácí bilance, s výjimkou dvou zápasů soupeři odjížděli z Olšiny s prázdnou.
Na vlastním trávníku se nám opravdu dařilo. V souboji s Českou Skalicí jsme propadli. Začátek zápasu byl z naší strany dobrý, v dalším, průběhu jsme však hosty podcenili a potom jsme se už do tempa nedostali.

V kterých zápasech se výkon týmu nejvíce blížil vašim představám a které vám naopak vůbec nevyšly?
Samozřejmě to byly vítězné zápasy. Výborný z naší strany byl souboj s Olympií Hradec Králové, hlavně v prvním poločase. Kvalitní bylo i utkání s rezervou Dvora Králové, i když jsme nevyhráli. Příjemně překvapilo i béčko Nového Bydžova. Mladí hráči byli nejen běhaví, ale také dobře kombinovali. Nedařilo se nám v Broumově a v Kratonohách.

Skutečným vrcholem jara bylo ve 29. kole vítězství 2:1 s vedoucí Lhotou pod Libčany.
Tento zápas nás zastihl na vrcholu úspěšné šňůry šesti vítězství v řadě. Oba soupeři chtěli hrát fotbal, souboj dvou nejlepších týmů přeboru snesl ta nejpřísnější měřítka a nechybělo mu nic.

Kdo z vašich soupeřů se vám nejvíce líbil?
Dobrý fotbal hrály Lhota pod Libčany, Libčany, Olympie Hradec Králové, Kratonohy, Slavia Hradec Králové, rezervy Dvora Králové i Nového Bydžova. Pokud k nám přijeli silní soupeři, chtěli hrát fotbal a diváci museli být spokojeni.

Jak hodnotíte úroveň přeboru Královéhradeckého kraje?
Elitní krajská soutěž měla svoji úroveň i kvalitu. Dá se říci, že prim v ní hrály týmy z horní poloviny tabulky.

Jaké vyhlídky přisuzujete lídrovi ze Lhoty pod Libčany v divizi?
Záleží, zda se jim podaří hráčský kádr vhodně doplnit, divize je přece jen úplně o něčem jiném. Já jim mohu v republikové soutěži pouze popřát úspěch.

Překvapila vás skutečnost, že mezi oddíly není o účast v příštím ročníku divize – skupina C příliš zájem?
Je to vcelku pochopitelné. Tato soutěž je finančně velmi náročná. Nákladné je nejen cestování, ale například i náhrady rozhodčím, pokud přijedou z větší vzdálenosti. Divize je po všech stránkách zkrátka na mnohem vyšší úrovni než přebor.

Co vás na jaře u týmu nejvíce potěšilo?
Mužstvo hrálo kompaktně jako celek. Produkovalo fotbal, který jsem si představoval. Hráči vše podřídili mužstvu, nikdo nehrál na sebe. Pracovali jako tým a to přinášelo svoje výsledky. Mužstvo pokaždé chtělo vyhrát, bojovalo a nevzdávalo se ani za nepříznivého stavu.

Máte již konkrétní představu o podobě vaší letní přípravy?
Utkáním v Polici nad Metují pro nás sezona skončila. Poprvé se sejdeme v pondělí 9.července. Připravovat se budeme v domácích podmínkách. Čeká nás řada přípravných zápasů, věřím, že se kvalitně připravíme na příští sezonu.

Podaří se udržet hráčský kádr pohromadě? Počítáte s jeho doplněním?
To je spíše otázka pro vedení klubu. Něco se tady vybudovalo a samozřejmě bych byl rád, kdyby nikdo neodešel, tým je kvalitní. Doplnění bych se nebránil, ale není kde brát. Z našeho dorostu to nejde, protože mladí hráči nedávají fotbalu všechno.

Chcete něco říci na závěr?
Rád bych poděkoval všem hráčům za velmi úspěšně zvládnutou sezonu a našim fanouškům za přízeň.

STŘELCI

SK Týniště nad Orlicí (69):
17 – Merganc, 12 – Jedlička, 10 – R. Schod, Vydarený (5 z pen.), 4 – Stejskal (1 z pen.), Michal, 2 – Kocourek, Novák, Plašil, 1 – Tomášek, Sršeň, Winkler, J. Hrubý, Horák, Huňák.

Jarní výsledky SK Týniště nad Orlicí

1. kolo: Týniště nad Orlicí – Slavia Hradec 3:0 (1:0)
2. kolo: Lázně Bělohrad – Týniště nad Orlicí 1:4 (0:1)
3. kolo: Týniště nad Orlicí – Dobruška 2:0 (0:0)
4. kolo: Kratonohy – Týniště nad Orlicí 2:0 (1:0)
5. kolo: Týniště nad Orlicí – Dvůr Králové B 1:1 (0:0)
6. kolo: Libčany – Týniště nad Orlicí 1:3 (0:1)
7. kolo: Týniště nad Orlicí – Česká Skalice 1:1 (0:1)
8. kolo: Broumov – Týniště nad Orlicí 2:1 (1:0)
9. kolo: Týniště nad Orlicí – Olympia Hradec 3:0 (1:0)
10. kolo: Týniště nad Orlicí – Nový Hradec 2:1 (0:0)
11. kolo: Rychnov nad Kněžnou – Týniště nad Orlicí 2:4 (0:1)
12. kolo: Týniště nad Orlicí – Jičín 3:1 (3:0)
13. kolo: Nový Bydžov B – Týniště nad Orlicí 0:1 (0:0)
14. kolo: Týniště nad Orlicí – Lhota pod Libčiny 2:1 (1:0)
15. kolo: Police nad Metují – Týniště nad Orlicí 3:2 (1:2)

Miloslav Hlavatý