Je to pryč. Boj o druhé místo ve druhé fotbalové lize Hradec prakticky jistě prohrál v sobotu v Příbrami. Ale jsou tady další výzvy.

Například vyhrát „hradecké“ derby. Olympia Praha, která v úterý přijede na stadion v Malšovicích, totiž ještě minulý rok působila ve východočeské metropoli. Po postupu do ČFL se však zdekovala do hlavního města. A na podzim ji Votroci neporazili…

„Chceme vrátit divákům radost,“ řekl trenér Karel Havlíček před duelem 24. kola, který začne v přenosu České televize v 18.10. „Taky je tam syn ředitele. Musíme si na něj dát pozor,“ usmál se. Za Olympii kope Richard Jukl junior, potomek šéfa hradeckého klubu.

Votroci by se rádi vrátili na vítěznou vlnu. Před Příbrami vyhráli čtyřikrát v řadě a zažívali nejlepší úsek sezony. „O postupu jsme nemluvili ani předtím. Chceme skončit co nejvýš,“ řekl kapitán Radim Ottmar.

Vtipná Olympia: Vyhodit hráče. Tak ne…  
Je to zvláštní klub. „Narodil“ se v Hradci. Brzo utekl do Prahy. Vlastní ho Řek. Nemá domov, vlastně nemá svoje hráče, přesto se ve druhé fotbalové lize drží slušně.

Pražská Olympia je vtipná, netuctová. Jako v posledních dnech. O víkendu padla doma s Frýdkem-Místkem 1:4 a vedení klubu vyhodilo tři hráče. Pouze jeden z nich přitom odehrál celý zápas. Další dva jen druhý poločas. Přesto letěli. „Drtivá domácí porážka a katastrofální výkon některých hráčů měly nepříjemné následky pro trojici hráčů. Generální ředitel Angelos Goulis dal s okamžitou platností Karlu Hejnému, Jakubu Michlíkovi a Ondřeji Rumlovi tzv. „padáka“,“ uvedl klub.

Dlouho to nevydrželo. Už v pondělí byli všichni zpět.

„Po zralé úvaze se vedení klubu rozhodlo, že budou nadále plnit své povinnosti jako hráči Olympie,“ oznámil klub.

Duel FNL 1. FK Příbram - Hradec Králové 2:0.
FNL - 23. kolo: Hradci Králové postup uniká

KOMENTÁŘ: O co vlastně hrají Votroci

Návrat do ligy je passé, tak to prostě je. Po prohře v Příbrami ztratili hradečtí fotbalisté naději.

Byť - logicky - stále mluví o tom, že pokud existuje teoretická možnost, budou se o ni bít.

Ještě aby ne.

Votroci však nyní hrají o něco jiného, o budoucnost. Nepostup, jak by řekl exprezident Václav Klaus, je neúspěch na fotbalových CV hráčů i trenérů.

Kdo se nyní potřebuje ukázat?

Trenér Karel Havlíček: Jeho přístup k hráčům je nesmlouvavý. Teď je musí nasměrovat ke konečnému třetímu místu. Jinak se jeho pozice otřese.

Jan Pázler: Útočník je nejlepším střelcem druhé ligy, ale tuhle soutěž už rozhodně kopat nechce. Potřebuje přidat ještě pár gólů, pak se určitě najde ligový klub, který zaktivuje dvoumilionovou výstupní klauzuli. Nakonec už v zimě byl jednou nohou v Teplicích.

Adam Vlkanova: Na jaře válí. Ani on nebude chtít pokračovat ve druhé lize. V září mu bude čtyřiadvacet. Musí jít výš.

Petr Schwarz: Kolem pilné včelky už dlouho krouží ligová Dukla. Záložník potřebuje udržet slušnou formu, ve druhé lize by už neměl zůstávat.

Další hráči: Hradec prostě musí více využívat mladíky z úspěšných dorostů. V létě by měl přebudovat kádr. Kdo v něm chce zůstat, musí se o to rvát.