V čele Okresního fotbalového svazu v Rychnově nad Kněžnou bude i v dalším období MILOŠ ŽIDÍK, jemuž na volební Valné hromadě v Česticích vyjádřilo podporu 24 z 33 delegátů. Oproti minulé volbě před čtyřmi roky bylo tentokrát vítězství staronového předsedy OFS daleko výraznější. Stejně jako při minulé volbě byl jeho protikandidátem Luboš Michalec, jenž nyní obdržel devět hlasů.

„Ano, bylo to výraznější a jsem tomu rád. Je teď na mně a na Výkonném výboru OFS abychom dokázali oddílům, že to pro ně byla správná volba," řekl v úvodu rozhovoru staronový předseda Okresního fotbalového svazu Rychnov nad Kněžnou.

Pojďme se vrátit k uplynulému volebnímu období. Co se vám podařilo udělat a z čeho máte největší radost?
Tak jasnou prioritou byl Informační systém FAČR. Mohu zde vyjádřit poděkování všem oddílům a funkcionářům, neboť vše zvládli na výbornou. Dále Komise mládeže vytvořila novou soutěž a to Zimní halovou ligu pro ml. přípravku, starší přípravku a mladší žáky. Tyto turnaje probíhají v zimním období a jsou zpestřením dlouhé zimní přestávky a zároveň slouží i jako příprava. Určitě mě těší výsledky výběru OFS ve finále v Hluku na Moravě a poté celostátní finále v Praze, kde jsme skončili šestí.

A naopak s čím se moc chlubit nemůžete. Zůstaly nějaké resty?
Čím se nemůžeme chlubit je skutečnost, že nám chybí na okrese více mládežnických soutěží. Výkonný výbor ukončil svoji činnost bez restů. Vše se podařilo splnit, ač někdy na poslední chvíli.

Loňský rok byl ve znamení řady významných změn ve fotbalovém dění. Došlo k fotbalové /r/evoluci, reorganizací soutěží či změnám v pravidlech. Jak jste se s tím na okrese vypořádali?
Neměli jsme velké problémy s IS, určitě se ještě nějaké nedostatky objeví, neboť tak jako fotbal se i tento systém vyvíjí. Reorganizace v I. B třídě nás může postihnout až nyní, kdy v sestupovém pásmu jsou naše celky. Pokud by došlo na nejhorší scénář, bylo by to z hlediska sestupů špatné. Ale v každé věci se musíme snažit najít pozitiva, a to, že by se zkvalitnily okresní soutěže. Co se týče pravidel fotbalu, ty změny jsou tak veliké, že je nyní před začátkem soutěží musíme znovu s rozhodčími projít. Napadá mne také školení pro kapitány a vedoucí mužstev, které jsme na našem okrese pořádali včetně zdravotnické přípravy. Možná, že by stálo za to využít vašeho deníku a některé změny pravidel na vašich stránkách vysvětlit.

Výkladní skříní OFS jsou týmy dospělých v krajských, případně národních soutěžích. V tomto ohledu je náš okres na tom dost skromně – v krajském přeboru jsou jen tři týmy…
Ano, je to veliká škoda, že před lety opustil divizi tým Rychnova a po něm i Týniště. V krajském přeboru jsou pouze tři týmy a v I. A třídě jeden. Určitě bychom si zasloužili mít v nejvyšší krajské soutěži více účastníků a rovněž svého zástupce v divizi. Je to otázka financí a hráčů.

Starou bolestí je málo mládežnických týmů a tím i soutěží v okrese. Co s tím? Jaké trendy výchovy chcete razit?
Všichni víme, že základem je mít mládež, vždyť dnes již prostředky z FAČRu nebo MŠMT jdou pouze na mládež. V současné době je těžké získávat děti pro sport. Dnešní mládež má odlišné zájmy než před několika lety. Stejně tak přibylo i nových, pro děti, atraktivních sportů. Co je ale velký problém je spíše to, získat trenéry k těmto dětem. Jsem přesvědčen, že pokud oddíly seženou zapálené lidi do svých řad, tak mají napůl vyhráno. Druhou stránkou věci, je podpořit trenéry finančně, tak jako to udělal Krajský fotbalový svaz. V budoucnu by měl být zřízen Grassroots manažer pro okres, který by měl v této oblasti pomáhat. Pokud budeme moci, i OFS se bude na této akci podílet, tak jako jsme se podíleli při akci Měsíc náborů a různých mládežnických turnajích.

Pomohlo by plánované zřízení střediska mládeže?
Určitě by to bylo pro okres přínosem.

Radost vám určitě dělají nejmladší fotbalisté. Výběr OFS U10 vyhrál Zimní halovou ligu Královéhradeckého kraje, výběr U11 skončil celkově druhý.
Jsem rád, asi jako každý předseda, za dobré reprezentační výsledky. I když všichni říkáme: „Hlavně, že hrají." Přesto ve skrytu duše nás těší, že naše týmy vítězí.

Stále aktuální otázkou jsou rozhodčí – jak jejich nedostatek, tak jejich výkony. V této oblasti jste udělali výrazný pokrok, že?
Tak pokrok ano, ale teprve čas ukáže, jak se to doopravdy podařilo. Získali jsme dvanáct rozhodčích, ale sami víte, že v tomto oboru je vysoká úmrtnost. Bude na Komisi rozhodčích, aby dokázala nové rozhodčí připravit a hlavně přesvědčit, i přes neúspěchy, že se vydali správnou cestou. Diváci a „fandové" jim někdy připraví opravdové peklo, a to pro mladé nezkušené rozhodčí není zrovna dobrým startem.

Pojďme k nejbližší budoucnosti. Jaké budou hlavní priority nového výkonného výboru?
Určitě udržet stávající stav soutěží mužů a snažit se rozšířit soutěže mládeže, alespoň o soutěž starších žáků. V kategorii dorostu to je prozatím nereálné. Také bychom chtěli pomoci oddílům získat prostředky na činnost a na údržbu svých sportovišť.

Alfou a omegou sportovního dění jsou finance. Souhlasíte, že výkonnostní fotbal je silně podfinancován? Nebýt podpory měst a jejich zastupitelstev, tak řada klubů zmizí z fotbalové mapy…
Ano, to je pravda. O to více si vážím těch nadšenců, kteří ve vlastním volném čase bez nároku na jakoukoliv odměnu shánějí prostředky na činnost svých oddílů. Chtěl bych poděkovat zastupitelům měst a obcí a zároveň vyzvat ty, kteří ještě váhají s pomocí, aby tak učinili. Určitě si to fotbal ve vašich městech a obcích zaslouží.

Fotbal v očích veřejnosti nemá dobrou vizitku a kredit. Co vám osobně na současném českém fotbale nejvíce vadí?
Myslím si, že se zcela zbytečně některé věci nafukují. Za chybou rozhodčího dnes každý hledá úmysl a to je špatně. Ano, vím, kam míříte, byly zde některé kontroverzní výroky funkcionářů, ale jsem přesvědčen, že se situace již zklidnila. Co mi vadí, je činnost komisí a různých odborných týmů, které nejprve zruší dorostenecké divize, aby se po čase znovu obnovily. Rovněž soutěž juniorek, kde se o nic nehraje, nic nepřináší. Vím z vlastní zkušenosti, když třeba Sparta B hrála ČFL a přijela na hřiště soupeřů, tak se zvedla návštěva, ale i úroveň fotbalu.

Nyní vás čeká čtvrté funkční období v řadě. Poprvé jste byl zvolen předsedou OFS v roce 2004. Co se za tu dobu změnilo nejvíce ve fotbalovém dění a jak se změnila funkce předsedy?
Pokud začnu od oddílů, tak jednoznačně hřiště a jejich zázemí. Dále odpadlo „papírování" a veškerá komunikace dnes probíhá prostřednictvím moderních technologií. Ve fotbale všemu vévodí IS. Dnes se každý již během utkání nebo hned po něm může podívat na výsledky. V některých soutěžích je pořizován videozáznam a utkání je možné shlédnout „živě". No a funkce předsedy se moc nezměnila, je to stále o tom obsadit členy Výkonného výboru do různých funkcí, potažmo vytvořit komise, aby vše fungovalo dle fotbalové legislativy. Takže nic nového, snad jen, že předseda je o něco starší.

Jarní fotbalová sezona je doslova za dveřmi. Co byste vzkázal týmům působících v rychnovském okrese?
Těm krajským, aby si udrželi svá místa v krajských soutěžích a těm okresním klidný průběh soutěží a hodně sportovních úspěchů.