"Zahrát si ve finále Evropské ligy proti svému bývalému týmu je mimořádný konec kariéry," řekl Čech v rozhovoru s televizí BT Sport. "Posledním snem bylo postoupit do evropského finále s Arsenalem a to se mi splnilo. Nyní je snem vyhrát trofej," uvedl bývalý reprezentant, jehož tým v úvodním zápase doma porazil Valencii 3:1.


Přestože věří, že by mohl hrát ještě dvě sezony na nejvyšší úrovni, tak po sezoně ukončí kariéru, jak s předstihem oznámil už v lednu. "Máte dny, kdy hrajete dobře a doma přemýšlíte, zda máte pokračovat, nebo ne. Ale myslím, že své rozhodnutí jsem důkladně promyslel," uvedl Čech.

Fotbalisté Tottenhamu slaví postup přes Ajax Amsterdam. Uprostřed v černém trenér Mauricio Pochettino.
Anglické finále v Lize mistrů. Tottenhamu to jde i bez posil


"Každý mi říká, že jsem trochu blázen, když chci už teď skončit. Sám vím, že bych mohl chytat další dva roky, ale raději skončím předčasně než příliš pozdě. Rozhodl jsem se, že to udělám podle sebe," řekl plzeňský rodák.


Kariéru v Arsenalu by mohl symbolicky ukončit tak, jak ji začal. V srpnu 2015 ve svém prvním soutěžním utkání za londýnský klub pomohl mužstvu tehdejšího trenéra Arséna Wengera k zisku anglického Superpoháru po výhře 1:0 právě nad Chelsea. Mužstvu "Blues", kde strávil jedenáct let, se naposledy postaví ve středu 29. května v Baku.


"Když se dostanete do finále, vždycky ho chcete vyhrát. Nic jiného. Historie si nepamatuje poražené, ale jenom vítěze. Musíte být na vítězné straně," prohlásil Čech.

Útočník Arsenalu Pierre-Emerick Aubameyang.
Anglická dominance. Ve finále Evropské ligy se utká Čechův Arsenal s Chelsea