V neděli večer vyrazí z hradecké Bavlny autobus s hradeckými talenty. Týmy kategorie U11 a U12 (ročníky narození 2008 a 2007) se vydají na zatím životní fotbalovou zkoušku.

Během dalších pěti dnů odehrají zápasy v zemi, kde vznikla nejsledovanější a nejkrásnější hra světa.

„Prožijeme týden, který bude pro spoustu z nás nezapomenutelný,“ je si jistý Václav Hladký, kouč mladší kategorie.

„Trenéři byli nervózní, jestli cesta dopadne, nebo ne, ale nakonec přišla finální verze. Program je pestrý, měl by se klukům líbit,“ říká sekretář mládeže klubu Ondřej Trojna.

Podařilo se domluvit duely se čtyřmi anglickými velikány. S Tottenhamem a Liverpoolem si zahrají oba týmy, s United starší kluci, se City mladší.

„Do akce jsme šli především proto, abychom vyzvali anglické týmy ke konfrontaci s naším fotbalem, podívali se do jejich akademii,“ vysvětluje kouč Hladký.

Hradecký Otto Urma (vpravo).
„Řeším, co bude po fotbale"

Všechny zápasy se odehrají v tréninkových centrech slavných klubů. Například na United však nastal jeden v Česku neznámý problém. Do centra nesmějí rodiče, tak je to nastaveno. Několik z nich přitom zájezd absolvuje.

„Dostanou vstupenky, aby tam mohli být a mohli se podívat na své kluky. Jinak tam není možný přístup. Bylo to složitější, protože v tu dobu má v tréninkovém centru nějakou akci A tým United,“ popisuje Trojna.

Chlapci si však také otestují fotbal v novém formátu. Mladší si zahrají proti City s osmi hráči v poli (klasicky hrají v šesti nebo sedmi), starší budou hrát v duelu s United poprvé na klasickém velkém hřišti.

„Mají to tak nastavené, není to tak, že přijede Hradec a bude si určovat, jak se bude hrát,“ usmívá se Trojna.

Votroci stráví v Anglii pět dnů.