Brňanům poslední barážovou pozici zajistila víkendová výhra nad Třincem, který zdemolovali 5:0. V posledním kole je čeká ještě závěrečný druholigový boj v Jihlavě. „Nesmíme nic podcenit. Jedeme vyhrát. Do Brna jsem přišel pro postup a vždy jsem věřil, že na něj máme sílu. Teď uvidíme, koho nám tabulka přinese do baráže,“ sdělil kapitán týmu Lukáš Magera.

Squashová extraliga má po neděli nové vládce.
Brněnský double. Titul ve squashi mají muži i ženy

Se spoluhráči v postupovém dvojboji vyzve čtvrtý celek skupiny o udržení elitní FORTUNA:LIGY. O soupeři však dosud jasno není. Až poslední prvoligové kolo určí, zda na Srbskou přijedou Bohemians 1905, nebo Příbram. 

Na jihu Moravy o soupeři zatím nespekulují. „Podívám se na ně až teď. Doteď jsem sledoval spíš atraktivnější zápasy z horní poloviny tabulky. Nyní se určitě mrknu i na ty dole. Je mi jedno, který tým dostaneme. Oba mančafty jsou ligové, hrají baráž a mají tak své myšlenky. My se na ně nachystáme s čistou hlavou,“ řekl záložník jihomoravského celku Šimon Šumbera.

KLÍČOVÁ ZMĚNA

Brnu se na podzim dlouho nedařilo. Až ve druhé polovině sezony se tým vyškrábal na bronzovou příčku. „Celý rok byl náročný. Od začátku jsme ztráceli a nezvládali domácí zápasy se slabšími soupeři. Mrzelo nás to a nehráli jsme dobrý fotbal. Vše se radikálně změnilo po příchodu trenéra Šustra,“ okomentoval letošní ročník Magera. 

Pavel Šustr nahradil na brněnské lavičce Romana Pivarníka na konci léta a tým herně pozvedl. „Změnil přístup hráčů, napadání, práci v obraně. Komunikace je také jiná. Byl to radikální řez, takže s odstupem času byla výměna správná. Trenér má brněnské srdce, což také rozhodlo,“ vyzdvihl kouče urostlý útočník. 

Postupový systém
Nový soutěžní formát umožňuje od letošní sezony postup do FORTUNA:LIGY až třem druholigovým celkům.
Vítěz FN:L jde mezi elitu přímo na úkor posledního týmu ze skupiny o udržení první ligy. Týmy na druhém a třetím místě pak vyzvou čtvrtý a pátý celek této šestičlenné skupiny v baráži hrané na dva zápasy.
Třetí Zbrojovku tak čeká buďto momentálně čtvrtá Příbram (37 bodů), nebo třetí Bohemians Praha 1905 (39). V posledním kole nadstavby vyzve Příbram poslední Duklu, Pražany čeká již zachráněná Opava.

V Brně se nicméně rozhodně nenechávají unést. „Sezonu hodnotit nechci. Zbývají ještě tři zápasy. Hráči ale pochopili, že pro úspěch musí trénovat daleko víc než předtím. Stále na tom pracujeme a ještě nejsme u konce. Říkám jim, že pořád nejsme tam, kde si představuji,“ podotkl čtyřiačtyřicetiletý lodivod. 

Sílu týmu vidí zejména v morálce. „Všichni hráči mají dobrý charakter. Nejsou tu takoví, kterým by byl fotbal jedno. Kluci udělají vše, aby Zbrojovka uspěla a to je naše přednost,“ přiblížil Šustr. 

Pořádek v kabině udržuje zkušené jádro týmu kolem kapitána Magery. „Nejvíc je v kabině slyšet on, Pavel Eismann a Petr Pavlík. Ti tenhle mladý mančaft táhnou. Nikdo se nechová povýšeně a nikoho neuráží, ale když je potřeba, umí kluci zvýšit hlas. Tak to má být a díky tomu tým funguje,“ popsal Šumbera. 

Ilustrační foto
Rozdíl skoro padesáti bodů. Rosice v derby dominovaly, ale daly si gól

Zatímco střelec Magera i levý obránce Eismann patří ke stavebním kamenům týmu, stoper Pavlík ze základní sestavy i kvůli zimnímu zranění vypadl. „Je to srdcař. Podporuje nás. Občas přinese svačinu, pokud má peníze navíc. Když byl zraněný, vždycky se na nás přijel podívat, i když nemohl ani chodit,“ ocenil spoluhráče Šumbera.

JAROSLAV GALBA