Prý je to největší šance, jakou fotbalista může dostat. Míč stojí jedenáct metrů od brány, gólman nesmí vyrazit proti. Zdá se to tak jednoduché.

Ale není. Ukazuje to historie fotbalu, vždyť penalta se v něm kope už skoro 130 let. Jenže také poslední utkání týmu Hradce.

Votroci již čtyřikrát v řadě neuspěli. Přitom tyto čtyři pokutové kopy zahrávali v posledních šesti duelech.

„Před zápasem jsme se o tom bavili. Kluci připomínali, že nedali třikrát v řadě,“ vykládal brankář Patrik Vízek po sobotní přípravě s třetiligovým Vltavínem.

V něm přišel další neúspěch. Milan Černý poslal míč vedle. „Trochu mi to sjelo, jak jsem se snažil tlačit míč k tyči,“ popisoval.

Bývalý reprezentant tak natáhl černou sérii. Před ním neuspěli ve druhé lize Adam Vlkanova v derby s Pardubicemi a Fahrudin Ďurděvič ve Znojmě. V zimní přípravě pak Jiří Kateřiňák.

„Penalta není o kopací technice, ale o sebevědomí,“ upozornil Vízek.

„Nepovedlo se, ale řekl bych, že všichni čtyři to budou zkoušet znovu. Řekl bych, že už se o to trochu hádáme,“ usmál se Černý.

Je to tak, v sobotu se chvíli domlouval s Kateřiňákem, kdo půjde kopat. Pro Černého rozhodl fatk, že posila z Mladé Boleslavi penaltu nedala proti Příbrami.

Příště na šikovného záložníka však zřejmě přijde řada. „Na Jirku Kateřiňáka jsem byl trochu naštvaný, že si míč nevzal. Slíbil mi, že už se to nestane,“ poznamenal trenér Frťala.

Další pokutový kop může přijít v sobotu, kdy Hradec hraje s divizní Dobrovicí.

Zimní příprava fotbalistů: FC Hradec Králové - Loko Vltavín.
Víc gólů než Sparta: Před soustředěním si zastříleli

Neproměněné pokutové kopy Hradce
Dva pokutové kopy ve druhé lize, dva v zimní přípravě. Fotbalisté Hradce v poslední době zahazují penalty až moc často.

Penalta č. 1: Hrál se velký zápas, derby s Pardubicemi. Hradečtí dominovali, vedli 4:1. Pětadvacet minut před koncem mohl ještě zvýšit Adam Vlkanova, ale z puntíku napálil břevno.

Penalta č. 2: Poslední podzimní duel mohl začít ve Znojmě perfektně. Už ve 2. minutě byl faulován Vlkanova, jenže Fahrudin Ďurděvič trefil z penalty břevno. Hosty to nakonec velmi mrzelo, po remíze 0:0 totiž ztratili dva body.

Penalta č. 3: V prvním utkání zimní Tipsport ligy vedli Votroci v Horních Počernicích nad ligovou Příbramí 2:1. Výhru mohl potvrdit dvě minuty před koncem Jiří Kateřiňák, zkušeného gólmana Milana Švengera však nepřekonal.

Penalta č. 4: V domácím přípravném zápase s třetiligovým Vltavínem ji v prvním poločase zahodil zkušený Milan Černý. Míč poslal vedle brány. Hradec to nemrzelo, vyhrál jednoznačně 6:1.

Fotbalová FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA: FC Hradec Králové - FK Pardubice.
Že jsem Jukl? Na rýpání jsem si už zvykl