Odpověď na zapeklitou otázku se bude hledat i v sobotu od 13.10 hodin na stadionu v Malšovicích. V 11. kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY se hraje duel Hradec Králové versus Pardubice, největší zápas ve druhé lize.

„Je to derby, tam se postavení v tabulce maže. Když si to sedne, tak to může být dobrý zápas,“ řekl pardubický obránce Martin Toml.

Jeho slova jsou diplomatická, zní z nich snaha setřást z vlastního týmu pozici favorita. V ní Pardubice totiž jsou, ač to je historicky nečekané.

Jenže v této sezoně mužstvo kouče Jiřího Krejčího jede jak namydlený blesk. Z deseti střetnutí vyhrálo osm, ani jednou neprohrálo. V tabulce sedí pevně na prvním místě, čtvrtí Votroci ztrácí propastných osm bodů. Z toho vyplývá, že jdou do duelu podzimu jako outsider.

Fotbalová FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA: FC Hradec Králové - FK Pardubice.
Východočeské derby: Respekt ano, obavy ne

„Po nějaké době jsou Pardubice favoritem. My ale hrajeme doma a chceme uspět,“ přiznal také hradecký trenér Zdenko Frťala.

S tím si ale nepřijde na Jiřího Krejčího, kolegou na pardubické lavičce. „Derby je derby, podle vzájemné bilance obou týmů se dá říct, že je Hradec favorit, ale uvidíme, jak to dopadne,“ snažil se přehodit odpovědnost na druhou stranu kouč.

V tom má pravdu. Od roku 2008, kdy byl FK Pardubice založen, s ním Votroci neprohráli. Bilance je 8 zápasů, 5 výher Hradce, 3 remízy. Střetnutí v Hradci v minulé sezoně skončilo jednoznačným vítězstvím domácích 4:1 – a to ještě Adam Vlkanova zahodil penaltu.

„Je to určitý ukazatel, ale každý zápas začíná za stavu 0:0. V utkání je spousta vlivů, které můžou rozhodnout o tom, kdo v něm bude úspěšný,“ uznal Frťala.

Vezeme se na vítězné vlně, kterou chceme potvrdit, navíc bychom rádi změnili bilanci zápasů s Hradcem a konečně ho porazili,“ kontroval zadák Toml a jeho nadřízený Krejčí přidal ještě jeden poznatek: „Může být trochu výhoda v tom, že tady v současnosti máme spoustu kluků, kteří nejsou zatížení minulostí.“

Podle zpráv z hradeckého klubu by měla přijít na stadion velmi slušná návštěva. Zápas začíná v netradiční čas 13.10, přímým přenosem ho vysílá ČT Sport.

Trenér Slovácka Martin Svědík.
Svědík o Pardubicích: Myšlenky na první ligu? Už nastal čas