Rostoucí ceny bytů ženou v průmyslových částech republiky stále více lidí do nájemního bydlení. Naopak na Vysočině či v jižních Čechách bydlí častěji ve vlastním. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Výstavba bytů na Třebešíně
Kam se budou ubírat Pražané? Do Středočeského kraje a do nájmu

V nájmech podle nich žije téměř pětina obyvatel Česka. Naopak vlastní dům či byt obývá 67,5 procenta domácností. Zbytek bydlí v družstevním či u známých a příbuzných v podnájmu.

Rekordní Praha

InfografikaZdroj: DeníkNejvětší podíl nájemního bydlení mají Praha, Ústecký a Moravskoslezský kraj. Vyniká především hlavní město, kde vlastní byt nemá 31,3 procenta domácností.

V prvních dvou případech dokonce jejich počet roste, což je minimálně u české metropole dáno tím, že se málo staví a ceny bytů a domů se šplhají do astronomických výšin. „Hlavní město stále paralyzuje zablokovaný proces povolování nových staveb,“ říká Evžen Korec ze společnosti Ekospol a dokládá to tím, že se zde v prvním čtvrtletí začalo stavět méně bytů, než se jich prodalo novým majitelům.

Areál bývalých armádních skladů mezi řekou Moravou a Velkomoravskou ulicí v Olomouci
Obří areál po armádě v Olomouci koupil miliardář Hubáček. Za 353 milionů

Podle posledních dat ČSÚ se stavebnictví daří. „Počet zahájených bytů byl nejvyšší za posledních jedenáct let,“ říká statistička Petra Cuřínová k údajům za březen. Korec ovšem upozorňuje, že se daleko více staví ve Středočeském či Jihomoravském kraji než v Praze.

Jak v časopise Statistika a My, vydávaném ČSÚ, upozorňuje statistička Karolína Zábojníková, na vyšším podílu lidí žijících v nájemním bydlení se podílejí i jejich menší výdělky.

Dražší bydlení

„Kraje Moravskoslezský a Ústecký mají společný i vysoký podíl domácností pod hranicí příjmové chudoby,“ uvádí Zábojníková. Mezi domácnostmi s nejnižšími příjmy byl podle ní v roce 2018 vyšší podíl těch, které žijí v nájemním bydlení. Nájmy však podle statističky s sebou nesou i zvýšenou nestabilitu. Pro domácnosti jde rovněž o dražší alternativu, než je vlastnické bydlení. To koneckonců potvrzují i údaje o tom, že nezdražují pouze byty, ale i nájmy. Podle údajů společnosti Deloitte jsou v Praze jedenácté nejvyšší ceny tohoto typu bydlení v Evropě.

Bytový dům Queen Alix v Montrealu
Bytový dům budoucnosti nabízí úchvatné interiéry i střešní zahrady