Na tísňovou linku vzápětí volala řada lidí. „Přijali jsme hned několik oznámení,“ řekl Deníku Marek Gašparín z Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje s tím, že se muž a jedno nezletilé dítě dostali na břeh poblíž soutoku Ostravice s Morávkou.

„Další nezletilá osoba byla vážném stavu vytažena z vody hasiči ve spolupráci se zdravotnickými záchranáři až na řece Ostravici,“ dodal Gašparín.

Osmiletou dívku v kritickém stavu letečtí záchranáři po hodinové resuscitaci přepravili do Fakultní nemocnice Ostrava. Přes veškerou péči lékařů se jí však už nepodařilo zachránit. Jak Deníku později potvrdila mluvčí Fakultní nemocnice Ostrava Petra Petlachová, bohužel zemřela.

Snaha o záchranu

"Podle informací, které mají záchranáři k dispozici, sjížděl muž se dvěma dětmi rozvodněnou řeku na člunu, který se s nimi převrátil mezi obcí Dobrá a Frýdkem-Místkem. Šestačtyřicetiletého muže a patnáctiletou dívku nalezli záchranáři na břehu při vědomí a bez zjevných poranění. Po prvotním vyšetření je pozemní posádka ZZS transportovala do frýdecko-místecké nemocnice, a to na centrální příjem nemocných a dětskou ambulanci,“ popsal mluvčí krajské ZZS Lukáš Humpl.

Snímek ze sociální sítě Facebook uživatele Romana Valného.
OBRAZEM: V Kopřivnici se utrhl svah. Stromy zasáhly rodinný dům

Osmiletá dívka byla hasiči vylovena z řeky ve Frýdku-Místku bez známek života. „Tým záchranářů započal ihned s rozšířenou resuscitací. Dítě bylo zaintubováno, o jeho dýchání se staral ventilátor a posádka prováděla nepřímou srdeční masáž. Za podpory léků a přístrojové techniky se po více než tři čtvrtě hodině podařilo obnovit činnost dívčina srdce. Vrtulník pacientku následně transportoval na urgentní příjem ostravské Fakultní nemocnice. V době předání byl krevní oběh dítěte nestabilní a jeho stav velmi kritický,“ popsal dále Humpl.

V první chvíli nebylo zřejmé, zda se na vodu nevydalo více člunů či osob. „Do této chvíli se uvedené nepotvrdilo, nicméně policisté i nadále ověřují informace a zjišťují okolnosti této události. Všechny zjištěné a získané informace budou vyhodnocovat,“ uvedla k případu mluvčí policie Soňa Štětínská s tím, co zatím policisté zjistili: „Na uvedenou řeku měl vyjet z oblasti katastru obce Dobrá na nafukovacím člunu muž se 2 dětmi. Člun se zřejmě převrátil. Jedno dítě bylo nalezeno na břehu řeky Morávky, muž a druhé dítě dále po proudu ve Frýdku-Místku, v podstatě již v řece Ostravici.“

Diskuze na sociálních sítích

Událost vyvolala také velkou diskuzi na sociálních sítích. V drtivé většině se jednalo o nesouhlasné reakce a komentáře adresované muži apelovaly na jeho úsudek a zodpovědnost. „Který vodák má tolik rozumu, že jde sjíždět řeku v takovém stavu?“ uvedl například jeden z pisatelů

NEDĚLNÍ STAV ŘEK V MS KRAJI:

Hladiny některých řek v Moravskoslezském kraji během noci ze soboty na neděli opět stouply. Na čtyřech místech v neděli ráno dokonce dosáhly druhého stupně povodňové aktivity. Policisté ztotožnili muže, jehož tělo vytáhli v sobotu večer z řeky Osoblahy v obci Vysoká v okrese Bruntál. Pátrací akci po ženě komplikují podmínky, zejména silný proud vody. V centru Ostravy je uzavřena ulice u řeky Ostravice - VÍCE ZDE.