Blíží se již druhé Velikonoce v době koronavirové. „Kraslic děláme méně, jen na objednávku. Už loni nám zbyly po zrušení velikonočních jarmarků a výstav,“ mrzí ženu.

V ošatkách na zdobeném ubruse leží již hotové kraslice různých velikostí. Od nejmenších vajec slepičích, přes kačení a husí, ptáka nandu až po největší dvaceticentimetrové pštrosí. „Několik vajec jsem před lety dostala od hodonínské zoo. Skořápka se nejprve musela obrousit, má takovou rapatou glazuru. Pevná je ale jako porcelán,“ lehce poklepává na výjimečný kousek.

Velikonoce 2021 v ulicích Hranic.
Cestování o Velikonocích: Ať lidé odjedou na chalupy, zní ze Sněmovny

S vymýšlením vzoru pro obří kraslici Pavlíkové ještě před lety pomáhala místní pětaosmdesátiletá malérečka Marie Jakubíčková. Jedna z nejzkušenějších na Slovácku. Techniku vyškrabávání dodnes předává mladším generacím. Ve vsi tak mají díky šikovným dětem naději, že tradici udrží. „Holky říkají paní Jakubíčkové babčo a mně teto,“ směje se žena.

Černá a fialová

Středoškolačka Adéla Bábíková s prvními krůčky zdobení vajíček začínala už před první třídou. „Hodně mě to bavilo. Teď mám méně času, ale občas se s kamarádkami do vyškrabávání pustíme. Většinou před Velikonocemi, abychom měly něco hezkého pro kluky,“ povídá usměvavá blondýnka. Tradiční pondělní šlahačky v podání šohajů se ale děvčata ani letos nedočkají.

Ve Vacenovicích je zvykem používat tmavé barvy, nejčastěji černou a fialovou. „Důležité je namíchání správné barvy. Musíte použít takový recept, aby nepouštěla a šla dobře vyškrabávat,“ říká Pavlíková. Jak zmiňuje, každá malérečka má osobitý styl. „Každé vajíčko je originál,“ přikyvuje Bábíková.

Velikonoce v době koronaviru - Ilustrační foto
Covidové Velikonoce: Pomlázky na pultech budou, opatření ale svátky poznamenají

Vyškrabávání si žádá trpělivost, správný cit či dobrý ocelový hrot. „I tak vás po pár hodinách práce bolí ruka,“ podotýká Pavlíková.

Na závěr menší vajíčka ozdobí praktická mašlička. „Lidi díky tomu kraslici nechytají přímo a neoťapkávají. Dřív jsme dírku po vyfouknutí vajíčka jen zalepovali,“ vysvětluje.

Vacenovice jsou Mekkou velikonočních kraslic. Jednou za čtyři roky se tam koná celostátní výstava. Další má být příští rok, jak místní malérečky doufají.