„Přicházím vzdát chválu tomu, co se stalo,“ říká pětadvacetiletý Dominik. Do darkovického kostela (kde svého času vykonává i ministrantskou službu) chodívá pandemie, nepandemie pravidelně. Velikonoční neděle je pro něj jako pro ostatní křesťany největším svátkem v roce, připomínájí si vzkříšení, zmrtvýchvstání Ježíše Krista.

Žena prochází ve večerních hodinách kolem farního kostela sv. Prokopa na pražském Žižkově, 11. dubna 2020. Kvůli zákazu shromažďování kvůli koronaviru letos věřící nemohou chodit společně do kostelů a účastnit se obřadů. Křesťané si na Bílou sobotu připom
Boží hod velikonoční: Křesťané si připomínají zmrtvýchvstání Ježíše Krista

Jenže COVID-19 i ve farnosti Hať a Darkovičky znamená omezení a protinákazová opatření; kněz Bartłomiej upřednostňuje rozjímání v soukromí i bohoslužby prostřednictvím internetu. „Pro každého je to bolest, nesetkávat se o svátcích,“ uvádí s tím, že pro farníky má zajištěn program. Ten čítá i mše za odvrácení nákazy a požehnání pro celý svět.

Jedna z nejstarších darkovických občanek – paní Anna, jíž táhne na 104. rok života – se nechává slyšet, že dnešní situace je horší, než za války: „To se do kostela mohlo…“ Do kostela se věřící dostanou i nyní, ale jen po jednotlivcích. U sv. Hedviky i sv. Mikuláše odemykají na 120 minut, dopolední a odpolední otevírací dobu si v Darkovicích i Hati pokaždé střídají.

V kostele by obyčejně bylo plno

Dominik připomíná, že vrstevníků v současné době v kostele moc nepotkává. Chodívají tu senioři a věřící okolo čtyřicítky, padesátky. „S mladšíma klukama jsme se samozřejmě chystali na šmigrust, to však budeme muset nechat na příště. Ženské doma každopádně v pondělí vyšupáme karabáčem všechny,“ dodává farník a o samotě sedá do lavice.

Kostelník Dieter se s farářem Bartłomiejem shodují, že za běžného stavu by u sv. Hedviky i sv. Mikuláše měli plno. „Jsme nábožensky hodně založené vesnice,“ vysvětlují.

Velikonoční svíce, paškály - ilustrační foto.
Je Bílá sobota. Křesťané si připomínají den, kdy byl Kristus uložen do hrobu

Darkovičtí a haťští ministranti a scholy alespoň pro spoluobčany nahrávají více než půlhodinové video jako „dárek“ a na podporu v těžkých časech. O svátcích má na 1300 diváků.

Obě obce na Hlučínsku o velikonočním víkendu „patří“ především aktivním vyrážejícím na procházky a projížďky na kolech. Hraje se a sportuje na sokolském hřišti i v zahradách. Jen cesty na východ i jih končí na státní hranici zábranami. Tu u Rudyszwałdu střeženou polskými vojáky ubytovanými ve stanu kdosi ozdobil také nápisem: Zamořeno!