Jednu plantáž ještě v loňském roce provozoval Jaroslav Šesták v Cetně jako součást svého zahradnictví. S manželkou se však rozhodli, že už žádný samosběr nabízet nebudou. A tak pro letošek zůstalo pole veřejnosti nepřístupné. „Už jahody nemáme, jsme staří, navíc už pro nás bylo pěstování složité také ekonomicky,“ uvedl Jaroslav Šesták.

Jednou z těžkostí je podle něho například podkládání keříčků slámou, aby plody neležely na hlíně a neplesnivěly. „Sláma je drahá, do každé řádky jsme jí navíc vozili kolečkem a ručně jahody podkládali,“ zmínil zahradník, který se k titěrné práci se už vracet nechce.

V okrese je pak ještě další jahodárna – sídlí v Předměřicích nad Jizerou. Ta je však veřejnosti nepřístupná a veškerá její produkce míří do supermarketů. Kdo si tedy chce vlastnoručně nasbírat jahody, musí za hranice Boleslavska.

Mladoboleslavský okresní soud 18. června 2020 zamítl žádost Jaroslava Oplištila (vpravo), který žádal o propuštění z ochranné ústavní léčby. Oplištil v roce 1990 unesl, znásilnil a zavraždil sedmiměsíční holčičku.
Vrah dítěte zůstane v ochranné léčbě. Soud žádosti o propuštění nevyhověl

Kam na samosběr?

Místní tak jezdí například na Mělnicko do Vraňan nebo třeba do Stratova na hranice Boleslavska a Nymburska. Tam již nyní sklizeň běží a měla by pokračovat i v dalších dnech. „Ještě budeme sbírat v příštím týdnu, ale jestli bude takhle pršet, tak jahody brzo odejdou,“ uvedl za stratovskou jahodárnu Petr Rubeš. Zatím jsou prý plody ale pěkné a sklizeň je podobná jako v minulém roce.

Samosběr jahod je poměrně namáhavá činnost, mnoho lidí však oslovuje její ekonomičnost. Nasbírat si pár kilo jahod totiž vyjde mnohdy výrazně levněji, než si jahody kupovat. V Mladé Boleslavi jahody nabízí hned několik stánků, ceny se pohybují v případě českého ovoce mezi 100 až 120 korunami. Když však člověk vyrazí do jahodáren a do do sběru člověk vloží vlastní energii, tak zaplatí obvykle kolem padesáti korun za kilogram.

Ilustrační snímek.
Všechny prázdninové tábory virus nezhatil, přípravy pokračují