Prohlížím si fotky, dnes můžu říci, že již historické. Jsou z dívčí koledy před dvěma lety, loni již nebyla, a letos bohužel také nebude.

Jako mladá holčina jsem se vždy na holčičí koledu těšila. Ta je specifická podle oblastí v naší vlasti. U nás v podhůří Orlických hor se holčičí koleda slaví v neděli 14 dní před Velikonocemi, a stejně je tomu prý na Karlovarsku. Ale v některých částech se drží jeden týden před Velikonocemi, např. v okolí Náchoda. Jinde tuto tradici vůbec neznají.

Procházka po horách.
Tipy na víkend: 20. a 21. března: Procházky v přírodě a on-line výstavy

A jak tato stará tradiční dívčí koleda probíhá? Několik dní předem děvčata tvoří skupinky a plánují trasu, jak půjdou vykoledovat muže. Pak nastane onen očekávaný den. Děvčata již ráno vyráží s binovačkami, někde nazývanými pomlázkami, na koledu. Po zarecitované koledě a vyprášení chlapců dostanou drobný pamlsek a navíc mašli na svou binovačku. Dospělé ženy vypráší muže při recitaci koled, někdy i zajímavých nových, často vtipných, osobně složených. Někdy přímo pro koledovaného. Letos by se třeba mohlo říkat hody hody doprovody, vyženeme covid z naší doby. K mašli a sladkostem jim vykoledovaní nalijí navíc stopičku na zahřátí. Někde i posedí a popovídají.

Vzácný památný strom v zámeckém parku Nového zámku v Kostelci nad Orlicí.
Vzácný strom, starý 200 let, obklopuje ochranný plůtek

Je to hezká tradice, která má sice již novou podobu, ale udržuje soudržnost sousedů a přátelský život na vesnici. Letos děvčata a ženy na koledu nevyrazí. Tak si alespoň zavzpomínáme při prohlížení fotek z roku 2019. Snad se tato tradice bude i dále udržovat.

Míla Rohlenová