Akci, konanou 21. září, tradičně zahájil historický průvod, který z Petroviček do Petrovic prošel za doprovodu dudácké skupiny Grál k obecnímu domku, který se v tento den změnil ve vinný dvůr. Jeho slavnostním otevřením byla zahájena degustace vín z různých vinařských oblastí tuzemských i zahraničních. Grál dále pokračoval v bloku historických instrumentálních skladeb a písní. Mnohé překvapil, když vyzval přítomné, aby se šli jeden ze středověkých tanců naučit. Dva páry, které výuku zvládly, sklidily oprávněný potlesk. Zatímco se na improvizovaném pódiu střídaly hudební skupiny, v programu navázala skupina historického šermu REGO z Vrchlabí. Předvedla scénku ze svého repertoáru a pobavila diváky šermířskými kousky. Následoval blok lidové hudby v podání cimbálové muziky Pavla Šafaříka z Uherského Hradiště. Ani po čtyřech hodinách je publikum nechtělo nechat odejít a vynutilo si bouřlivým aplausem přídavek. Závěr patřil jaroměřským Čokoli, kteří se do Petrovic rádi vracejí. Po setmění byla do toku známých melodií vložena pauza pro dech beroucí ohňovou show v podání skupiny Draconalis. Ti, kterým se domů ještě nechtělo, se po skončení hudební produkce sesedli a bavili ve vinném dvoře dlouho do noci. Po celé odpoledne byl pro děti k dispozici velký skákací hrad.

K vinobraní patří burčák, který byl pro akci připraven a dovezen tradičně z vinařství Hnanice. Vyzrálá vína z vinic na Moravě, Čechách a Rakousku nabízely vinotéky, jejichž zástupci zasvěcovali zájemce do tajemství, která vína činí výtečnými doplňky při různých příležitostech. Nestrádalo se ani v jídle. Na rožni se opékaly kýty, na grilu se připravovaly klobásky, zelenina a sýry. Nechyběl chléb se škvarkovou pomazánkou, který ke koštu neodmyslitelně patří a další pochutiny slané i sladké.

Akce přilákala nejen místní, ale též účastníky z okolí. Tradice, která se zde před sedmi lety zrodila, si našla příznivce, kterým se líbí malé rodinné akce, rádi se k nám vracejí a není výjimkou, že se svými kamarády. Právě za to nás těší, že se zde scházejí skupinky přátel, kteří pro sebe v hektických všedních dnech jen těžko hledají volnou chvíli. Je zde i další aspekt. Akci připravuje skupina dobrovolníků ve svém volném čase a daří se její řady rozšiřovat. Nutno podotknout, že ti, kteří se starají o přípravu i hladký průběh akce, nepocházejí jen z Petrovic. Dík patří jim všem, že se i letos Petrovické vinobraní setkalo s pozitivními ohlasy. Děkujeme hlavnímu sponzoru, firmě KK rest, za gastronomický servis, technickým službám za úklid prostranství před akcí, městu Týniště nad Orlicí za finanční podporu a všem dobrým duším, které pomohli bez nároku na odměnu. Sedmý ročník je již v našich hlavách a pevně věříme, že opět naplníme očekávání všech, kteří na něj zavítají.

Ilustrační fotografie.
Dobří andělé připravili vydařené Loučení s létem

Pavel Blažek, Jaroslav Kumpošt