Královéhradecká Muzejní noc lákala návštěvníky bohatým programem, atraktivní otvírací dobou – od 18 do 24 hodin, a také vstupy zdarma. Krásně osvětlená historická budova malé vodní elektrárny Hučák s vedlejším infocentrem se společně s dalšími institucemi z řad galerií a muzeí staly hlavními cíli prohlídek. Více jak čtyři stovky zájemců si prohlédlo budovu a malou vodní elektrárnu Hučák.

Po covidové pauze se Hučák otevřel návštěvníkům na začátku letních prázdnin. Dezinfekce rukou u vstupu do infocentra, nasazené roušky, dodržování rozestupů a respektování pokynů průvodce, to vše se stále dodržuje.

A na co Hučák láká

Novinkou pro děti je krásný moderní dětský koutek, který kombinuje vzdělání se zábavou. Děti tam najdou edukativní stěnu, zkoušku vodivosti, fungování elektráren, obkreslovací led stůl s motivem elektrárny a skřítků Enerů, nabíjecí lavičku a lego stěnu.

A úplná novinka! Smart Guide – na Hučáku máme v rámci mobilního průvodce Smart Guide (aplikace na mobilu) nabízíme dva typy komentovaných audio tras, dlouhou a krátkou, které obě končí v našem Informačním centru.

Již v loňském roce jsme spustili virtuální realitu, kterou si při návštěvě můžete vyzkoušet. Nachystány jsou hned tři hry, ve kterých můžete složit Kaplanovu turbínu, strojovnu větrné elektrárny nebo správně poskládat energetický domeček. Pokud budete mít skvělý čas, Vaše jméno bude zapsáno na tabuli vítězů.

A pokud se návštěvníci řadí mezi vášnivé turisty, potěší je možnost zakoupit v infocentru zbrusu novou turistickou vizitku s vyobrazením elektráren. K prodeji jsou i výletní deníčky, kam se vizitky lepí. A v netradiční „knize návštěv“ pak mohou informovat prostřednictvím nápisu na nálepce a dát tak tip dalším, nově příchozím návštěvníkům. I nadále nabízíme turistické vizitky a deníky a turistické známky.

Šárka Lapáčková Beránková