Samotnou materiální sbírku pro Ukrajinu pár dní po prvním výstřelu vyhlásili studenti a učitelé ze Střední školy – Podorlické vzdělávací centrum z Dobrušky. Ti pak oslovili další dobrušské školy, jestli se nechtějí ke sbírce přidat. A tak potřebným z Ukrajiny pomáhali žáci, studenti, učitelé, rodiče, kamarádi a jejich přátelé ze Základní školy Fr. Kupky, Gymnázia a Základní školy Opočenská z Dobrušky. A protože se zpráva o sbírce roznesla i po okolí, přivezli svůj díl do sbírky i z mateřské školky z Českého Meziříčí nebo přicházeli jednotlivci, kteří také přinášeli vše potřebné. A tak se jedna z tříd v prvním patře školy změnila v takové malé skladiště zubních past, mýdla, spacáků, karimatek, obvazů…

Zdravotnická zařízení a Červený kříž připravují příslušníky zdravotnických družin CO.
Branná výchova a civilní obrana před rokem 1989. Pamatujete?

Plán studentů ze SŠ – PVC z Dobrušky byl takový, že sbírku vyhlásí na pár dní a že vše pak odvezou malou dodávkou do Hradce Králové. Skutečnost však byla jiná. Sbírka trvala celý měsíc a zaplnila téměř celou učebnu a hlavně… zůstala v Dobrušce. O sbírce se totiž dozvědělo vedení města Dobrušky, které už v té době v Dobrušce ubytovávalo uprchlíky z Ukrajiny. A tak došlo k domluvě s organizátory sbírky, že si rádi věci odvezou a že je použijí tam, kde sloužit mají.

V závěru už jenom patří poděkování SŠ – PVC z Dobrušky, která sbírku zorganizovala, a dalším školám a jednotlivcům, kteří se jí zúčastnili. Nemůžeme být totiž lhostejní k potřebám a bolestem druhých.

Jana Melicharová, SŠ – PVC Dobruška