Prosinec je ideálním obdobím pro výsevy muškátů Pokud stihneme výsevy ještě před Vánocemi, můžeme se kvetoucími rostlinami chlubit již zjara. Vyséváme do speciálně připraveného substrátu, který musí být velmi jemný. Nejčastější chybou, které se zahrádkáři dopouštějí, je hloubka výsevu. Poměrně velké semeno muškátu vyséváme do hloubky pouze asi 2 až 3 mm. Semena klíčí při teplotě kolem 20 °C dosti rychle, většinou do 5ti dnů po zasetí.

ZAJÍMAVÉ RANĚJŠÍ POLOŠVESTKY

V posledních letech byly do Státní odrůdové knihy zapsány zajímavé ranější pološvestky:

Amátka zraje přibližně 25 dnů před odrůdou Domácí velkoplodou. Tato odrůda vznikla křížením a následnou selekcí Čačanské lepotice a Gabrovské. Plody dosahují nadprůměrné velikosti. Dužnina žlutavě zelená, středně tuhá až tuhá, středně šťavnatá, sladce navinulá až navinule sladká, středně aromatická. Plodnost je vysoká a pravidelná. Není náročná na stanoviště a lze ji proto pěstovat ve všech lokalitách. Co se týče odolnosti na šarku je k této viróze tolerantní.

Stáňa řadí se mezi středně rané pološvestky, dozrává přibližně 15 dnů před odrůdou Domácí velkoplodou. Vznikla křížením odrůd Stenley a Gabrovská. Plody jsou menší až střední velikosti. Dužnina žlutavě zelené barvy, je středně tuhá až tuhá, nadprůměrně šťavnatá, navinule sladká až sladká, více aromatická, velmi dobré chuti. Plodnost této odrůdy je středně vysoká a pravidelná. Předností jsou minimální nároky na stanoviště a univerzální využití velmi kvalitních plodů. Zejména ve vlhčích letech, při velké úrodě a větší hustotě korun se může vyskytnout vyšší citlivost na monilii plodů. Vůči virové šarce je tolerantní.

Petr Kumšta