Velmi rád v létě jezdívám do Orlických hor do obce Deštné, ležící pod kopcem Šerlichem, který se na toto sídlo dívá z výšky něco málo přes tisíc metrů nad mořem. Na rozdíl od Krkonoš či Šumavy je zde méně návštěvníků, takže většinou vládne boží klid, který si rád vychutnávám na svých toulkách po okolí.

Tradičně chodívám ke kostelu sv. Matouše, který povstal z ruiny a je celoročně otevřený. Kousek od hotelu Praha, kde přespávám, vede cesta ke koním a hned vedle místního hřebčína je kouzelný domek, kde je umístěný ateliér zvonaře a hrnčířky.

Z Kačerova.
Půvabný, pro někoho tajemný a málem zaniklý Kačerov se dočká knihy. Už se tiskne

Když pobývám v tomto koutě naší vlasti, neopomenu sem zajít a zaposlouchat se do tónů Deštenské zvonkohry, která se ozývá po odbytí hodin v pravidelných časech zakomponovanou písničkou. Kromě keramických předmětů zde lze zakoupit i zvonek od nejmenšího cinkrlátka až po větší kusy. Už několik let mám nádherný hrníček právě od paní hrnčířky z Orlických hor. Každé ráno se s ním pozdravím, když z něho popíjím ranní kávu.

Z procházky po Zdobnici. Doktor z hor radí před vjezdem do Zdobnice odhodit stres.
Pohádková vesnice. Ve Zdobnici vítá návštěvníky a roztáčí vrtuli babka Fujavice

Při poslední návštěvě v létě roku 2022 mi to nedalo a zakoupil jsem trochu větší zvonek o spodní šířce devíti centimetrů. V pražském bytě jsem ho nainstaloval na lodžii a každé ráno, když vstanu, na něj třikráte krátce zazvoním. Abych poděkoval pánu Bohu, že ještě sem, že ještě žiju.

Pavel Kyselák