Vybrat vhodný smrk v lese, pokácet, odkornit, ponechat pouze zelený vršek, připravit místo k postavení – úkol výhradně pro muže, kterého se místní hasiči chopili jistě na výbornou.

Po celý týden před dnem postavení májky byl u kulturního domu připraven pro děti, a nejen pro ně, věnec na ozdobení mašlemi. Věnec hlídalo i několik krásných, ručně vyrobených čarodějnic v čele s největší a určitě i nejstarší „Kvasiňourou“. Stužky malované, zdobené knoflíky a kytičkami, májovými texty, batikované i vyšívané. Originální výrobky, které budou po celý měsíc lásky zdobit místní májku.

Les ukrývá víc, než myslíte.
OBRAZEM z přírody: Les ukrývá mnohem více, než si myslíte

Svou podepsanou stuhou okrášlili májku i naši místní senioři. Nejkrásnější stužky byly vybrány a budou oceněny sladkou odměnou.

V blízkosti májky je umístěna tabule, na které se můžou kolemjdoucí dozvědět více o této tradici. V dřívějších dobách, a na některých místech i dnes, se kolem májky tancovalo, zpívalo, odehrávaly se zde různé divadelní scénky. Každoroční slavnost by si jen málokterý obyvatel vsi nechal ujít. Mládenci stavěli dívkám malé májky před jejich domem, nejčastěji břízky a ty pak také museli hlídat, aby jim je jiný sok v lásce během noci neukradl, což by znamenalo velkou ostudu. A proto i často u své májky i nocoval, aby ji tak před případným odcizením uhlídal.

Náhon Alba.
OBRAZEM: Náhon Alba je jedním z nejstarších vodních děl v Čechách

A víte, co znamenalo, když mládenec umístil před dům nějaké dívky jalovec? Pokud ne a chtěli byste se dozvědět ještě něco navíc o této tradici, zastavte se ve střední části Kvasin a naproti hasičské zbrojnici se dočtete více.

Irena Šklíbová, knihovnice