Z vrcholu Králického Sněžníku je překrásný výhled na Orlické hory, Staroměstsko a Hrubý Jeseník. Za dobré viditelnosti lze spatřit i Olomouc, Krkonoše a Beskydy.

Nedaleko vrcholu ve výšce 1350 metrů se nachází studánka, ze které pramení řeka Morava. Pramen Moravy vyvěrá na jižním úbočí hory a je skryt v kamenem obložené kobce s dřevěnými dvířky. Z důvodu zachování kvalitního zdroje vody zatím zůstává ve své uzamčené podobě. Morava pak vytéká od pramene žlábkem do vytvořené studánky a dále se již řítí krásným hlubokým údolím jižním směrem. Údolí odděluje východní a západní hřbet české části pohoří Králického Sněžníku. Přibližně 500 metrů pod vrcholem se nachází kamenné moře, tzv. Vlaštovčí kameny.

Čenkovice na jaře.
Malebné Čenkovice uprostřed Orlických hor nabízí nespočet výletů

Symbolem Králického Sněžníku je kýchající slůně. Kamennou sochu slona postavili roku 1932 členové umělecké skupiny Jescher, kteří se přátelili s tehdejším provozovatelem chaty Oskarem Gutwinským. Spolek se původně scházel na Ještědu a měl svou oblíbenou píseň „V ještědském údolí kvete šeřík“, v originále „In Jeschental da blüht der Flieder“. Když členové spolku vyměnili Ještěd za Králický Sněžník, hledali pro své jméno jiné vysvětlení a všimli si, že sloní kýchání zní jako „jesch“: jejich symbolem se pak stal vedle šeříku také slon. Citoslovce „ješ“ používali jako pozdrav a při desátém výročí vzniku skupiny u Lichtenštejnovy chaty vztyčili žulovou sochu svého idolu. 

V chráněném území se vyskytují některé vzácné druhy rostlin např. oměj šalamounek, kamzičník rakouský, ovsíř dvouřízný, zvonek vousatý. Ze vzácnějších druhů hub zde byl nalezen květnatec Archerův a holubinka Quéletova. Z chráněných druhů živočichů žijí v rezervaci např. myšivka horská, jeřábek lesní a linduška horská.

Ivo Jež, Orlicko