Když se rodina v Bylo nás pět hlavního hrdiny Petra Bajzy chystá na Boží hod pustit do husy, přicházejí na návštěvu lakomí příbuzní. „Nechci zas slyšet, co všechno jsme projedli,“ říká maminka Bajzová a pečínka putuje pod postel. 

Načež se tetička Vařeková ještě ve dveřích ptá, co měli Bajzovi k obědu, a maminka odvětí: „Ále, uvařila jsem brambor… kucmoch.“ 

Když po chvíli vyjde pravda najevo, tetička s pekáčem v ruce ukazuje strýčkovi husu se slovy: „Hele, kucmoch. Ještě, že se toho tatínek nedožil.“ 

Masarykova chata.
OBRAZEM Z HOR: Poznáte významné stavby Orlických hor?

Kucmoch slanný recept
Kucmoch je dozlatova upečená placka z tenoučkých plátků brambor, která se po upečení potře česnekem rozetřeným se solí, zalije vajíčky rozšlehanými v mléce či smetaně se špetkou majoránky a ještě jednou krátce zapeče. 

Kucmoch sladký recept
V oblasti Orlických hor se zase syrové brambory nastrouhaly, smíchaly s kapkou podmáslí, škvarky, směs se zahustila moukou, vlila na vymazaný pekáč, pokladla na plátky nakrájenými jablky nebo švestkami a dala zapéct do trouby. Takový kucmoch se podával se zakysanou smetanou.

Ve východočeském Polabí se kucmochem nazývaly škubánky připravované z uvařených brambor, do kterých se koncem obrácené vařečky „zašťouchala“ hrubá mouka, a směs se nechala na plotně při nízké teplotě asi 20 minut pod pokličkou propařit. Hmota se pak důkladně prohnětla dohladka a lžící namočenou v sádle se z ní vykrajovaly podlouhlé nočky, které se podávaly sypané mákem s cukrem, případně prachandou, což byly v hmoždíři na prach rozmělněné sušené hrušky, vše samozřejmě řádně polité rozpuštěným máslem.

Veronika Čížková