Období karantény však na našem gymnáziu nebylo spojeno pouze s výukou. Naším cílem bylo také co nejvíce žákům zpestřit každodenní rutinu u počítače a obohacovat tak život školy i o jiné aktivity. Vše začalo vlastně už před Vánocemi, kdy jsme uspořádali sbírku dárků a přáníček pro seniory z Jitřenky. Úspěch této akce nás překvapil a dodal nám elán v akcích tohoto typu pokračovat. Po Novém roce tak vznikla série výzev, do které se žáci mohli kdykoli zapojit. Je nutno přiznat, že ani tentokrát nezůstali lhostejnými. U příležitosti Dne Země tak sbírali odpadky v okolí svého bydliště, s prvními jarními dny vyrazili do přírody a s pomocí mapy v chytrém telefonu se snažili vytvořit co nejzajímavější obrazec. V dubnu pro změnu nosili čokolády, které jsme jako výraz vděku předali na covidovém oddělení rychnovské nemocnice.

No a jak jsme zvládli návrat k běžné výuce? Troufáme si říci, že s radostí, že můžeme být zase spolu. A abychom si společný čas pořádně užili, vyrážíme na zajímavé exkurze a podnikáme aktivity i mimo školu. Žáci 1.G a 4.G tak vyrazili do pekelského údolí a s vervou sobě vlastní likvidovali invazní druh křídlatky, další studenti poznávají zblízka život v ZOO Dvůr Králové a Olomouc nebo v rámci hodin biologie očkují dřevo hlívou ústřičnou a pěstují jahody na vlastnoručně vyrobených kompostérech. Žáci třetích ročníků zase využili možnosti vyjet na sportovně-turistický kurz a sjíždějí řeku Otavu. Některé exkurze probíhají i online, například virtuální komentovaná prohlídka elektrárny Dukovan pro 4. G. Žáci vyššího gymnázia měli rovněž možnost se připojit k online besedě s Taťánou Míkovou z redakce počasí České televize.

Naše covidové výzvy pokračují i během prezenční výuky, kdy po dobu deseti dní soutěžily třídní kolektivy ve sportovní soutěži s názvem Race for Fun! Zájem studentů nás opravdu moc potěšil a gratulujeme třídě 5.G, která za deset dní naběhala, nachodila nebo ujela na kole 4035 km. Na druhém místě se umístila 3.G (3984 km) a na třetím místě 1. G (2123 km). Vaše nadšení je pro nás velkou motivací k další práci. Doufáme tedy, že se nám i nadále podaří přicházet s novými a novými nápady, které oživí a zpestří školní dny.

Konec školního roku se blíží. My už se ale nyní těšíme na ten další a také na nové studenty a studentky, kteří rozšíří naše řady. Hlavně jsme si ale jistí, že ať už bude výuka probíhat ve škole, nebo doma, uděláme vše pro to, aby byla co nejpestřejší a aby si naši žáci odnesli nejen spoustu znalostí, ale také hromadu zážitků.

Za Gymnázium Dobruška Radka Čudová a Jana Tučníková