Nejoblíbenějšími částmi řeky jsou standardní úseky Kostelec – Týniště, respektive Týniště – Krňovice. Právě v těchto částech proplouvají vodáci malebnou krajinou a pokud je dostatek vody, testují i své vodácké schopnosti v početných meandrech a různých zákrutách.

Poštouna v Opočně přeje úspěšný nový školní rok 2021/22.
Poštouna u Maximiliána v Opočně přeje úspěšný nový školní rok 2021/2022

Specifikou Orlice je to, že se nalézá v Přírodním parku Orlice, tudíž se jedná o chráněné území, kde je, kromě jiného, limitován i počet kempů. Čekejte tedy pohodu v krásném přírodním prostředí. Orlice je však regionální řekou, proto se její popularita nedá srovnávat například s Vltavou, která je každoročně „letním centrem“ vodáků, především však těch, kteří se těmto aktivitám věnují jen rekreačně. 

Noční prohlídky na opočenském zámku.
Zámek otevřel noční prohlídky. Nádvoří zkrášlil tanec v dobových kostýmech

V lokalitě Českého ráje si vodáci oblíbili řeku Jizeru, kterou sjíždí každým rokem početný dav vodáků, zejména na raftech. Právě Maloskalsko nabízí velkou škálu sportovních a turistických aktivit. Turisté se mohou vydat na skalní hrad Vranov a vyhlídku Panteon, živě je i na zdejších cyklostezkách, kde kromě cyklistů potkáte také mnoho vyznavačů koloběžek.

Ivo Jež, Rychnovsko