Příprava:

Do mísy nasypeme hladkou mouku, moučkový cukr, přidáme pokrájené máslo, vejce a mléko. Nejprve vařečkou promícháme, pak rukou vypracujeme vláčné těsto. Můžeme přidat ještě trochu mouky pro

lepší zpracování. Necháme chvíli odležet v chladu. Připravíme si jablka. Omyjeme je, rozpůlíme a odstraníme jádřinec a

nastrouháme dužinu. Vyválíme na moukou vysypaném vále, rozložíme strouhaná jablka, posypeme badyánem a skořicovým cukrem. Stočíme závin, přendáme na pečící papír a na plech. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme nasekanými vlašskými ořechy. Pečeme v troubě při 150°C asi 60 minut.

Upečený štrůdl necháme vychladnout, posypeme cukrem a můžeme podávat.

Suroviny:

250 g hladké mouky

100 g másla

vejce

2 lžíce vlažné vody

1 lžíce octa

špetka soli

trochu mléka na pomašlování

Náplň:

jablka

1 vanilkový cukr

1 skořicový cukr nebo skořice

babyán

trochu strouhanky

vlašské ořechy