Unikátní je už přílet do Funchalu, hlavního města ostrova formovaného sopečnou činností. Přistávající piloti si musejí projít speciálním výcvikem, aby získali povolení od úřadů. Mezi horami a pobřežím Atlantského oceánu fouká poměrně silný vítr. Konec ranveje drží nad vodou 180 betonových sloupů.

„Na Madeiru mohou létat Češi po celý rok z Prahy a od letošní letní sezony také poprvé v historii i přímo z Brna. Je skvělou volbou pro ty, kteří vyhledávají aktivnější dovolenou, přírodu i příjemné teploty pro výlety po ostrově,“ uvedla mluvčí cestovní kanceláře Čedok Kateřina Pavlíková.

Pobřeží koster v Namibii. Leží zde přibližně pět stovek lodních vraků
Konec světa. Pobřeží v Namibii lemují stovky vraků lodí a tisíce koster

Letiště nyní nese jméno nejslavnějšího rodáka, hvězdného fotbalisty Cristiana Ronalda. Turisté se na nábřeží fotografují u jeho sochy v nadživotní velikosti, která láká fanoušky do vedlejšího muzea světové fotbalové superstar.

Turisté si výlet na Madeiru mohou naplánovat ideálně v termínu jednoho z mnoha tradičních festivalů. Jednou z nejlepších slavností v Evropě na konci zimy je Cortejo de Carnaval, který v rytmech brazilské samby i letos zaplnil ulice hlavního města. V nekonečném nočním průvodu v aleji pod palmami tančilo patnáct set účastníků, mnozí na zdobených alegorických vozech.

Portugalský ostrov Madeira je malým rájem plným barev, chutí a vůní. Turisty čeká po celý rok příjemné klimaPortugalský ostrov Madeira je malým rájem plným barev, chutí a vůní. Turisty čeká po celý rok příjemné klimaZdroj: Deník/Přemysl Spěvák

Od konce dubna se pak ostrov ponoří do Květinového festivalu, největší slavnosti. Nikde jinde nenajdete v takovém množství kvést orchideje, lilie, magnolie či strelície. Letos v první polovině září se pak koná festival vína. Pro Madeiru jsou typická sladká dezertní fortifikovaná vína. Oblíbený je také silný madeirský rum.

Typickým míchaným nápojem je poncha. Základ tvoří silný destilát z cukrové třtiny (rum), med, čerstvá šťáva z pomeranče a citronu. Na ostrově se daří ovoci, malé banány rostou na mnoha místních terasách, maracuja (mučenka) je používaná v gastronomii i do nejrůznějších sladkokyselých omáček k pokrmům.

Národní park La Maddalena v italské Sardinii
Karibik Evropy není jen o krásných plážích. Pět důvodů, proč navštívit Sardinii

Místní největší rybí specialitou je espada, česky tkaničnice tmavá. Ošklivá dravá ryba s jehličkovitými zuby vyplouvá z hlubin až jednoho kilometru v noci, kdy ji loví rybáři. K vidění je pak třeba na tržišti Lavradores ve Funchalu. Má křehké maso, konzumuje se třeba se smaženými banány. Mezi tradiční pokrmy dále patří chlebové placky Bolo de caco, ze sladkostí medový koláč Bolo de mel. S mandlemi, vlašskými ořechy, kandovaným ovocem a vonící po exotickém koření. Ideální je snoubení s madeirským vínem.

Unikátní místa i adrenalin

Malý ráj s exotickými květinami skýtá třeba Monte Palace Tropical Garden. Ke kouzelné botanické zahradě ve Funchalu umístěné 600 metrů nad mořem zájemci vystoupají lanovkou až od pobřeží. Místo je jedním z největších turistických lákadel. S palácem, vodopády a jezírky, na nichž plavou labutě a pózují plameňáci.

Dolů z kopce Monte se lze spustit adrenalinovou jízdou v proutěných sáňkách. Řídí je chlapíci v bílých oblečcích s tradičními slamáky na hlavě. Vozítko uveze dva pasažéry.

Křivý les v Polsku mate vědce i veřejnost
Přírodní zázrak? Záhadu Křivého lesa v Polsku ještě nikdo nerozluštil

Aktivní turisté si na Madeiře užijí výšlapy do hor a objevování levád, zavlažovacích kanálů. Kromě praktického využití unikátního systému místními obyvateli jsou obdivovány turisty. „Procházka kolem levád je jednou z nejoblíbenějších venkovních aktivit na ostrově,“ řekla Petra Sochorcová z Visit Portugal. Kolem levád jsou zpevněné stezky vybízející k pěším túrám nebo mírně adrenalinovější jízdě na elektrokolech.

Portugalský ostrov Madeira je malým rájem plným barev, chutí a vůní. Turisty čeká po celý rok příjemné klimaPortugalský ostrov Madeira je malým rájem plným barev, chutí a vůní. Turisty čeká po celý rok příjemné klimaZdroj: Deník/Přemysl Spěvák

Jedna z pěších túr vede do magického lesa Fanal se stoletými vavříny. Patří na seznam UNESCO. V nadmořské výšce nad tisíc metrů se během několika okamžiků může snést horská mlha. Místo má jedinečnou atmosféru a je vyhledávané mezi krajinářskými fotografy. Stromy jsou zohýbané do roztodivných tvarů a porostlé mechem.

Národní park Krka patří mezi nejkrásnější místa Evropy
Skvost, který lze snadno minout. Chorvatsko se pyšní dechberoucím parkem Krka

Pobřežní scenérie objevují turisté také při výšlapech do hor ostrova. Po silnici se lze autem dostat pod vrchol třetí nejvyšší hory Pico de Areeiro tyčící se 1817 metrů nad hladinou oceánu. Doporučuje se tak přibalit teplejší oblečení. V nejvýchodnější části Madeiry uchvátí výhled na útesy Ponta de São Lourenço. Na vyhlídce Balcões (česky Balkóny) nad hlubokým zalesněným údolím ve vnitrozemí zabaví i fotografování pěnkav, které doslova zobou zrní z ruky.

Portugalský ostrov Madeira je malým rájem plným barev, chutí a vůní. Turisty čeká po celý rok příjemné klimaPortugalský ostrov Madeira je malým rájem plným barev, chutí a vůní. Turisty čeká po celý rok příjemné klimaZdroj: Deník/Přemysl Spěvák

Z přístavu ve Funchalu je možnost plavby lodí za pozorováním delfínů a velryb. Samotné moře je spíš než pro koupání a slunění se na pláži vyhledávané pro adrenalinové aktivity. Jako pro potápění nebo takzvaný coasteering. Ten kombinuje lezení po útesech a skákání do vody za doprovodu lektorů.