Lidé, kteří dojíždějí do Rakouska za prací či za rodinou, se budou muset od příští středy jednou týdně registrovat. Předkládat budou muset také negativní antigenní nebo PCR test, který nebude starší než sedm dní. Registrace bude možná už od 7. února, povinná od 10. února, uvedla APA.

Kontrola pendlerů. Ilustrační snímek
Rakousko zpřísnilo pravidla pro pendlery: Povinná je registrace i negativní test

Vláda kancléře Sebastiana Kurze v pondělí oznámila, že uvolní od příštího týdne některá opatření proti šíření koronaviru, zároveň ale zpřísní režim na hranicích. Testovací povinnost pro pendlery původně měla platit už od pondělí, po jednání s okolními zeměmi včetně Česka ji ale Rakousko odložilo.

Registrace

Pendleři se budou muset od příští středy registrovat stejně, jako to už nyní musí dělat ostatní lidé přijíždějící do Rakouska. Při registraci budou muset uvést své jméno či kontaktní údaje. Výjimku z registrační povinnosti mají například lidé, kteří Rakouskem jen projíždějí.

Negativní test na koronavirus budou muset podle agentury APA nově předkládat na hranicích i lidé, kteří přijíždí do Rakouska za jiným účelem než do zaměstnání. Jejich test nesmí být starší než 72 hodin.

Ramzová v sobotu 30. ledna 2021
Dopad zpřísněných opatření: Hotely zejí prázdnotou, na chalupách je živo

V platnosti pro tyto lidi zůstává povinnost desetidenní karantény. Z ní se budou moci nadále dostat po pěti dnech, pokud budou mít negativní PCR test. V úterý ministr vnitra Karl Nehammer tvrdil, že tato možnost bude zrušena, nakonec ale v nařízení ministerstva zdravotnictví zůstala. Pendleři jsou z nařízení o desetidenní karanténě nadále vyjmuti.

Agentura APA upozornila, že z nových nařízení platících pro pendlery jsou vyjmuti občané těch zemí, které nejsou považovány za rizikové. Z rakouských sousedů ale tyto podmínky nyní žádná země nesplňuje.