Už jen měsíc a půl a lidé se začnou opět rozjíždět na dovolené. Pro ty, kteří se chystají do zahraničí, přinesly poslední dny pár dobrých zpráv.

„Lidé, kteří se budou vracet ze zemí se střední a vysokou mírou rizika a mají aspoň 22 dní po první dávce, očkování nebudou muset podstupovat test na koronavirus,“ řekl ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO). Nebudou muset ani do izolace, která je do testu povinná.

Turisté v Chorvatsku
PŘEHLEDNĚ: Očkovaní získají výhodu. Co se změní v cestování

To se týká de facto všech států v okolí. Lidé, kteří si tak v létě vyrazí například do Itálie, tak ušetří minimálně 1500 korun za osobu, což je cena jednoho PCR testu. Lidé bez očkování ale budou muset test podstoupit.

První vlaštovka v tomto cestování se týká i zahraničních cestovatelů z Německa, Rakouska, Maďarska, Slovinska, Polska a Slovenska, kteří mohou za těchto podmínek přijíždět od soboty k nám. Za podobných podmínek by měly tyto státy umožnit vstup lidí z ČR, výjimkou je zatím Slovensko. Využívání služeb v těchto zemích bude záležet na místních podmínkách.

Posilování měny 

Další dobrou zprávou pro turisty je postupné posilování koruny, ke kterému dochází. „Je to dáno jednak tím, že se zlepšila pandemická situace, což působí pozitivně na finanční trhy,“ říká Jan Vejmělek z Komerční banky.

InfografikaInfografikaZdroj: DeníkMezi další faktory, které na to mají vliv, analytici řadí i rozhodnutí České národní banky. „Avizovala zvyšování úrokových sazeb, což se podepsalo na kurzu,“ míní Miroslav Novák z Akcenta.cz.

Koruna vůči euru se tak nyní pohybuje okolo 25,50, postupně by mohla klesat ještě mírně níže. „Výhled je veskrze pozitivní,“ konstatuje Petr Dufek z ČSOB. Dobrý výhled se týká i dolaru, forintu či polského zlotého.