„Z poklesu cestovního ruchu nadšený nejsem, ale nic jiného jsme nemohli čekat. Pandemie koronaviru a s ní související opatření způsobily, že cestovní ruch ze dne na den skončil. V kraji se uzavřely turistické atraktivity, hotely a restaurace. To všechno se nám zákonitě muselo promítnout do statistik,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro regionální rozvoj a cestovní ruch Jan Krkoška.

Pustevny v Beskydech, 14. března 2020.
VÍKEND V BESKYDECH: Liduprázdné Pustevny i Stezka Valaška
Lanovka na Pustevnách.
Lanovka z Ráztoky na Pustevny od pátku opět jezdí

Podle Českého statistického úřadu v prvním čtvrtletí do regionu přijelo 178 690 turistů, kteří se ubytovali v hromadných ubytovacích zařízeních. „Oproti loňskému prvnímu čtvrtletí k nám do kraje přicestovalo o 28 tisíc hostů méně. Poslední meziroční pokles byl v regionu zaznamenán před šesti lety, kdy v prvním čtvrtletí roku 2014 klesla návštěvnost o sedm procent,“ doplnil Krkoška.

V porovnání s prvním kvartálem roku 2019 nastal pokles jak u domácích hostů, kterých se v kraji ubytovalo 143 291, tedy o 14 % méně, tak u hostů zahraničních. Nerezidentů přicestovalo o 11 % méně, tedy 35 399. Průměrný počet přenocování se ustálil na 3 nocích. Největší počet zahraničních návštěvníků přicestoval tradičně ze Slovenska (8,4 tisíce), Polska (7,8 tisíc) a Německa (4 tisíce).

Rozhledna ve Stěbořicích. Ilustrační foto.
PODÍVEJTE SE: Tyto rozhledny a vyhlídky spojí přeshraniční stezka
Stříbrné jezero v Opavě. Ilustrační foto.
OBRAZEM: Nejzajímavější místa Opavska? Podívejte se na 8 tipů Deníku

„Náš kraj navzdory přicházející pandemii zaregistroval z hlediska návštěvnosti historicky nejsilnější měsíce leden a únor, a to jak z důvodu Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji juniorů, tak i dalších akcí, na které měl být tento rok nadprůměrně bohatý. I tak nám ale vzniknou bohužel nesmazatelné ztráty“, řekl ředitel krajské destinační společnosti Moravian-Silesian Tourism David Karčmář.

Moravskoslezský kraj přišel v březnu a dubnu zhruba o 1,2 miliardy korun, které by turisté v regionu utratili. I proto připravuje projekty, jejichž hlavním cílem bude nalákat výletníky zpět.

Chata Prašivá, 10. dubna 2020 v Beskydech.
PODÍVEJTE SE: Velikonoce v Beskydech. Na Prašivé otevřeli výdejní okénko

„Marketingová kampaň MÁME SVĚTOVÝ KRAJ ukáže, že není třeba cestovat po světě, když máme v našem kraji místa, která zdárně konkurují těm světovým. Také plánujeme prodloužení hlavní turistické sezóny o září a říjen. Připravujeme i další programy, které cestovní ruch podpoří,“ uzavřel Krkoška.

Připomeňte si, jak to vypadalo v prvních dnech vyhlášení stavu nouze na různých místech kraje:

Březen 2020, Pustevny:

Březen 2020, Hukvaldy:

Velikonoce na Prašivé:

Znovuotevření ZOO Ostrava:

Tošovický Heipark:

Takto jsme na začátku vyhlášení stavu nouze propragovali roušky: