Mladík se opil, sedl za volant auta bez vědomí majitele. Nemá ani „řidičák“.

 

Naposledy tento týden se s podobným řidičem setkala kostelecká městská policie. Předcházela tomu noční honička. „Hlídka zaregistrovala vozidlo, které nesvítilo. Chtěla řidiče upozornit, ale ten nereagoval na výzvu, takže strážníci vůz začali pronásledovat,“ uvedl velitel Petr Černohorský. Ujíždějící auto zastavil až vůz strážníků, který mu cestu zablokoval. „Mladý řidič neměl oprávnění, požil alkohol a auto si půjčil bez vědomí majitele,“ vyjmenoval jeho hříchy Černohorský.

Dopravní policisté mají s podobnými případy zkušenost. Neobvyklá je však tak drzá kombinace, kdy řidič nevlastní oprávnění, auto si vezme bez dovolení a ještě konzumuje alkohol.

Co tomu říkají v autoškolách? „Na kurzech zdůrazňujeme následky nehod a orientačně přibližujeme, kdy šofér může sednout za volant po pití. Doporučujeme však nepít vůbec, každý spaluje jinak!“ varuje instruktor rychnovské autoškoly Miloš Horák.

 

 

 

Dopravní policisté zOkresního ředitelství Policie ČR Rychnov nad Kněžnou chystají řadu akcí. Mnohé znich budou zaměřeny na řidiče – alkoholiky.

Salkoholem vkrvi za volant neusedají pouze mladí nerozvážní řidiči, ale mnohdy i šoféři, kteří už by měli mít rozum.

„V autoškole se otázce alkoholu věnujeme obšírně. Našim žákům vysvětlujeme, i za jak dlouho může sednout řidič za volant, když požil pivo, víno, nebo panáka tvrdého alkoholu. Snažíme se jim ale vysvětlit, že jde jen o průměrné orientační časy. Každý má jiné spalování a odbourávání alkoholu u něho může trvat déle. Raději nedoporučujeme pít vůbec, když chce člověk ještě řídit,“ vysvětlil postup instruktor rychnovské autoškoly Miloš Horák.

Přiznal, že před pár lety zažil obdobný případ, kdy mladík neměl ještě platné řidičské oprávnění a půjčil si auto, snímž pak havaroval. Autoškolu musel nedobrovolně ukončit. „Pak si pamatuji ještě jednoho žáka, který dostal ráno řidičák a odpoledne způsobil nehodu, na jejímž základě o oprávnění hned přišel,“ uvedl další příklad ze života Horák.

Pokračoval, že dnes už přesně vědí o každém žákovi, jaké měl vminulosti potíže se zákonem. „Popravdě řečeno, nás by měly zajímat potíže ohledně řízení. Ale dovídáme se úplně všechno. Kžádosti musí každý zájemce o autoškolu přiložit ještě výpis karty řidičů, kde jsou všechny jeho prohřešky řešené ve správním řízení, a pak ještě výpis ztrestního rejstříku, kde jsou trestné činy jak zdopravní oblasti, tak i jiné. Když se ale dotyčný dostaví do autoškoly, už má tresty za sebou a my to respektujeme,“ dodal Horák.