Nejúčinnějším bojem proti pirátství je podle Martina Vlčka dopadení viníků a jejich postih, což se již daří.

„Nejvíce nás poškozuje nelegální pirátství. Například legální internetový obchod nám svou nabídkou zatím nemůže konkurovat. Velikým problémem je určitě pořizování nelegálních kopií DVD, což je zejména mezi mladými lidmi v současnosti in,“ uvedl včera spolumajitel zařízení v Javornické ulici Martin Vlček, který si myslí, že nejlepším bojem proti pirátství je zjištění viníků a následné postihy, což se již v několika případech podařilo.

„Porušováním autorských práv přicházíme tak o 30 procent tržby,“ dodal.
Hana Stiborová z půjčovny, v Komenského ulici tvrdí, že vypalování je již tak rozšířené, že to umí i školáci, a nízká cena prázdných nosičů to jen podporuje. „Mladí zákazníci se o tom navíc normálně baví, takže si nepůjčí DVD, protože jejich kamarád již má pirátskou kopii. Jen maminky s dětmi a starší generace to asi neumí, nebo je to vůbec nenapadne, a film si půjčí,“ komentovala.

Také novinky se prý půjčují tak týden, než se mezi lidi dostanou kopie, které pak kolují. „Tento stav již trvá asi tři roky a pokles tržby je znát zhruba o dvacet procent. Poslední dobou se k tomu přidal i prodej laciných DVD,“ dodala Stiborová, která dává půjčovnám životnost tak pět let.

Půjčovny trápí i prodej levných DVD

RYCHNOV NAD KNĚŽNOU - Veliký zájem o prodej laciných DVD Deníku potvrdila i Olga Lonská (na fotografii), která má stánek v Palackého ulici. „Záleží na titulu, ale většinou se prodá úplně všechno. Třeba díly Ramba nebo staré české filmy a pohádky jdou prostě na dračku,“ reagovala na dotaz rychnovská trafikantka. I když se původně prý DVD prodávali pouze s novinami, protože mají jejich prodej podporovat, v současnosti je lze sehnat i samotné. „Na druhou stranu jsou zase zákazníci, kteří chtěji noviny bez DVD, takže mám většinou více denního tisku, než filmů,“ dodala. Martin Vlček z rychnovské videopůjčovny však tvrdí, že většinou jde o titluly, které se již v půjčovnách moc nepůjčují. „Nicméně určitý podíl to na poklesu tržby má,“ uvedl