Je to sice o 44 kusů méně než v předchozím roce, avšak padělatelé výrobu bankovek neustále zdokonalují, takže je laik často těžko rozpozná od pravých. Řada zejména mladých lidí se pokouší kopírovat peníze na dostupných kopírkách. Podle policistů si neuvědomují, že se tak dopouštějí trestného činu a vystavují se soudnímu postihu.

Třeba 17. března letošního roku stane před hradeckým krajský soudem muž z Trutnovska. V lednu a únoru loňského roku měl na multifunkční barevné tiskárně zhotovit nejméně 17 kusů bankovek v nominální hodnotě 500 korun. Šestnáct z nich použil při placení u čerpací benzinové stanice a v zábavním centru. Pokud soud uzná muže vinným, může počítat i s pobytem za mřížemi.

Krajský soud v červnu loňského roku dva padělatele nejméně sta kusů tisícikorunových bankovek potrestal odnětím svobody na 5,5 a 3,5 roku. V červenci hradecký soud vynesl nad čtyřčlennou skupinou padělatelů peněz ze Svitavska tři podmínečné tresty v trvání od 1,5 do tří let. Jeden z odsouzených obdržel jednoletý nepodmínečný trest.

S podmínečným dvouletým trestem odešel v září od krajského soudu muž, který v roce 2006 ve Svitavách na skeneru a tiskárně padělal nejméně 30 kusů bankovek v celkové nominální hodnotě 15 tisíc korun. Některé z nich se pokusil udat jako pravé.