Muž, který v sobotu bodl svého nevlastního bratra do břicha, je nyní ve vazební věznici. Tamní lékař zjistí, v jak vážném duševním stavu se nachází. Rodina obou mužů totiž poukazuje na jeho psychické problémy, které mohly vyústit v agresivní napadení.

Duševní stav

"Na základě podnětu státního zástupce v pondělí soud uvalil vazbu na pachatele týnišťského případu,“ potvrdil včera Richard Chaloupka, velitel služby kriminální police a vyšetřování Okresního ředitelství Policie ČR Rychnov n. K.

Poznamenal, že ve vazební věznici v Hradci Králové by se měl lékař zabývat i duševním stavem dotyčného. „Vazební věznice má nyní vše v rukou. Tady se uskuteční potřebná vyšetření a samozřejmě v případě nutnosti se zajistí léčba,“ vysvětlil Chaloupka.

V týnišťské kauze rodina napadeného i násilníka argumentuje psychickými problémy pachatele, který odmítal léčbu a pomoc s tím, že vše zvládne sám. Odborníci tvrdí, že lidé s psychickými problémy velmi často své potíže odmítají. Pak je návrh léčby ze strany rodiny pro ně naprosto nesmyslný.

Odborná pomoc?

„Sotva polovina lidí trpících problémy je ochotná si připustit, že vše není v pořádku, a na doporučení rodiny vyhledá odbornou pomoc,“ sdělil včera Deníku rychnovský psycholog Oldřich Kaloč.

Uvedl, že většina potíží má své zárodky už v dětství. „Pokud dojde k agresivnímu útoku u člověka, který trpí psychickými problémy, pak tu v drtivé většině hrají roli jak jeho prožitky z dětství, tak samozřejmě temperamentní a výbušnější povaha,“ řekl Oldřich Kaloč.

Psychické potíže si nepřipouštějí

Rodina pachatele, který v sobotu v Týništi napadl nožem nevlastního bratra, měla snahu muže trpícího údajně psychickými problémy dostat k odborníkům. Nepovedlo se jí to. „Je velmi těžké přesvědčit člověka, který není v ideálním duševním rozpoložení, aby vyhledal pomoc. Neexistují páky, které by dotyčného k léčbě přiměly. Jednoduché není ani zjistit, proč se dotyčný začal chovat agresivně. Původ bývá v dětství, stačí nějaký zážitek, impulz. K tomu se přidá povaha a pak už semínko agrese klíčí. V takových případech se nasazují léky na zklidnění a provádí se psychoterapie. Je nutné najít původ problému, aby se jej podařilo odstranit,“ vysvětlil Kaloč. S léčbou musí člověk souhlasit, výjimkou jsou soudem nařízená léčení. Psycholog doporučuje v rodinách, kde mají podezření u svých členů na psychické potíže, trpělivě se snažit vyhledat odbornou pomoc se souhlasem dotyčného. Přesvědčování bývá běh na dlouhou trať.