Policisté rychnovského regionu vyhlásili válku řidičům, kteří usedají za volant pod vlivem alkoholu. Přibývá policejních akcí zaměřených na zmíněný nešvar.

„V loňském roce došlo na silnicích Rychnovska k čtyřiasedmdesáti dopravním nehodám, kdy se u řidičů zjistil alkohol v krvi. Číslo je alarmují. Celkem loni policisté vyjížděli k osmi stům sedmnácti nehodám. Právě u alkoholu, jako příčiny kolizí, došlo v porovnání s rokem předešlým ke zvýšení nehod o osm,“ uvedl Zdeněk Hlaváček, ředitel Okresního ředitelství Policie ČR Rychnov nad Kněžnou.

Zátahy na řidiče

V loňském roce se odehrálo na území rychnovského regionu devětadvacet dopravně – bezpečnostních akcí, kdy se policisté mimo jiné soustředili i na šoféry, kteří požili před jízdou alkohol. Policisté i v letošním roce hodlají držet standard v počtu provedených akcí.

Výjimkou nejsou ani případy, kdy za volant usedají hříšníci, kteří právě kvůli alkoholu přišli dodatečně o řidičská oprávnění.

Na pivo autem

„Plně souhlasím se zaměřením na řidiče, kteří si klidně usedají za volant, přestože před tím pili alkoholické nápoje. Bývám svědkem i toho, že někteří jezdí do restaurací autem. Tam klidně holdují pivu a pak dojedou domů. Mnohdy i na těch pár metrech ohrožují svou nezodpovědností a nehoráznou pohodlností další lidi,“ postěžoval si Robert Kinzel z Dobrušska.

O řidičský průkaz právě kvůli alkoholu za volantem přišel i řidič, který si nepřeje být jmenován. „Byl jsem mladý a do hospody jsem jezdil autem, protože do nejbližší restaurace to byly dva kilometry. Řadu měsíců mi to procházelo. Pak ale přišel týden, kdy jsem měl smůlu a možná i štěstí. Smůlu v tom, že mě někdo udal, pravděpodobně, protože při jednom z mých návratů na mě čekala policejní hlídka. Varovaní však přišlo o dva dny dříve, kdy jsem přijížděl k domu a o plot jsem si odřel auto. Po třech pivech jsem nadýchal a rozběhl se kolotoč. Poměrně vysoká pokuta, alespoň vzhledem k našemu rodinnému rozpočtu, a zákaz řízení na rok. Štěstí bylo, že jsem v takovém stavu nikomu neublížil,“ vzpomíná třicetiletý muž.

Nebezpečí

„Dnes mám navíc děti a moc dobře si uvědomuji, jak jsou opilci za volantem nebezpeční. Sám ale také vím, že dokud se něco nestane, tak riskují a ani si riziko neuvědomují,“ uzavřel třicetiletý muž. Když totiž přišel o řidičský průkaz, rázem přišel i o svou práci, kde bez zmíněného oprávnění nenašel uplatnění.

Policisté vregionu neregistrují pouze nehody způsobené podnapilými řidiči, ale i při silničních kontrolách často zastavení šoféři nadýchají. Mezi nejčastější výmluvy patří, že jde zbytkový alkohol. Zkušení policisté však už podle nadýchané hodnoty a hlavně chování řidiče poznají, zda pil před jízdou, nebo jde opravdu o zbytkový alkohol zbujarého večírku. Navíc výmluva je naprosto zbytečná. Řidič vČeské republice nesmí nadýchat vůbec nic.

Klikněte na grafiku pro zvětšení