Na Rychnovsku pilo 20 mladistvých. Nejmladšímu bylo pouhých 11 let.

Policisté se rozhodli pro kontrolu diskotéky ve Společenském centru v Rychnově a v restauraci Skleník v Rokytnici.

„Za účasti pracovnic sociální péče a policistů se dechové zkoušce podrobilo hned několik desítek osob mladších osmnácti let. Výsledky byly více než překvapivé,“ uvedla tisková mluvší Okresního ředitelství Policie ČR Vlasta Lepková.

Ve Společenském centru byl dechovou zkouškou prokázán alkohol u 15 mladistvých. Z toho nejmladšímu dítěti bylo pouhých jedenáct let. V restauraci Skleník v Rokytnici byla dechová zkouška pozitivní u pěti 5 mladistvých.

„Všechny děti byly předány rodičům s tím, že byli seznámeni s jejich požíváním alkoholu. Ve všech případech byla věc řešena domluvou,“ uvedla mluvčí Vlasta Lepková.

Požívání alkoholu u svého sedmnáctiletého syna hlídá sama Věra Bláhová z Dobrušky. „Syn se chce chodit bavit jako jeho kamarádi. Stanovila jsem mu však podmínku, že nesmí pít alkohol. Občas ho po příchodu domů kontroluji,“ sdělila matka, která neponechává nic náhodě.

 

OTÁZKA DNE: Co říkáte věkové hranici pro pití alkoholu?

 

Anketa z Rychnova nad Kněžnou:

 

Václav Preclík, Rychnov nad Kněžnou: Alkohol jsem ochutnal asi v šestnácti, v sedmnácti. Tu hranici bych nesnižoval. Nechal bych to. Stejně už to děcka, když chtějí, třeba od šestnácti zkusí a nikdo tomu podle mě nezabrání.

 

Jana Dubnová, Dolní Věstonice: Já bych to asi nechala tak, jak to je. Stejně už každý asi alkohol ochutná před tím, než je mu osmnáct, tak je to jedno. Také jsem to zkusila už před tím, než jsem dosáhla plnoletosti.

 

Tomáš Horák, Dobré: Je mi třináct let a alkoholické nápoje jsem ještě neochutnal. Tu hranici pro pití alkoholu bych ale rozhodně nesnižoval. Představoval bych si spíš, že by se mohlo pít až tak od devatenácti let.

Jan Rybka, Rychnov nad Kněžnou: Tak asi v šestnácti v sedmnácti letech jsem také poprvé okusil alkohol. Hranici osmnácti let bych nechal úplně stejně, jak tomu v současné době je. Vůbec bych to žádným způsobem neměnil.

 

K danému tématu se můžete vyjádřit i Vy! A to v diskuzi pod tímto článekm.