Je to věc, kterou jsme měli udělat už dávno. Embargo na ruskou ropu dává smysl, nejen z hlediska morálky, protože je prostě nemorální podporovat agresora, ale také ekonomicky.

Protože to, co Rusko financuje penězi z ropy, tedy z peněz, které tvoří daleko větší část ruských příjmů než plyn, není nic jiného než vedení války. Díky penězům z ropy může Rusko vystřelovat rakety od Kaspiku, které ničí nádraží, továrny, obytné domy plné lidí, mosty, civilní letiště, silnice. Může financovat armádu, která srovnala se zemí půlmilionový Mariupol a strašlivě poničila ruskojazyčný jeden a půl milionový Charkov.

Kateřina Perknerová
Katolické dilema

Všechno toto, když nepočítáme životy desítek tisíc ukrajinských civilistů, tisíce padlých ukrajinských vojáků a výdaje na obranu, k níž Rusko Ukrajinu nutí, všechno toto bude muset někdo opravit, postavit znovu a zaplatit. A tím někým budeme nakonec především my, Západ. Pravda, snad zčásti ze sankcemi zabavených ruských peněz.

Ruská ropa je proto dnes nejdražší ropou na světě, protože zisky z ní dovolují Kremlu pokračovat v jeho díle zkázy. Proto je třeba ji přestat odebírat, i když nás to bude něco stát. Protože i přes naše náklady to pořád bude levnější, než krvavou ropou Rusku dávat peníze na jeho hnusnou válku. Na válku proti nám.